Më shumë se 40 vjet pasi u zhdukën në nivel lokal, rinocerontët po bredhin sërish në mjediset e egra të Mozambikut, i cili po sjell speciet e rrezikuara nga Afrika e Jugut në një përpjekje për të marrë frymë të re në parqet e saj dhe për të nxitur turizmin lokal.

Marketing

Një grup roje kapi, eutanizoi dhe zhvendosi rinocerontët bardh e zi në 1600 km larg në Parkun Kombëtar Zinave të Mozambikut, i cili mbulon më shumë se 400,000 hektarë dhe ka më shumë se 2,300 kafshë të tjera të transportuara gjithashtu.

“Rinos janë të rëndësishëm për ekosistemin, kjo është një nga arsyet pse ne po i lëvizim ata deri më tani dhe po bëjmë të gjitha këto përpjekje për t’i arritur atje,” tha Kester Vickery, konservatori që mbikëqyr zhvendosjen e rinocerontëve, transmeton N1.

Grupi i ruajtjes së Fondacionit të Parqeve të Paqes (PPF), i cili po drejton operacionin, synon të zhvendosë më shumë se 40 rinocerontë gjatë dy viteve të ardhshme në Mozambik.

Menaxheri i projektit Anthony Alexander tha se grupi kishte sjellë tashmë disa grabitqarë dhe shumë elefantë në park, dhe tani ishte radha e rinocerontëve.

Kjo nismë është pjesë e një fushate për të shpëtuar speciet e rrezikuara duke i zhvendosur në strehë të sigurta, ku ata kanë mundësinë të shtojnë popullsinë e tyre.

Vickery thotë se shpreson të shohë një popullatë të lulëzuar të rinocerontëve të bardhë në Zimbabve në 10 vjet.

Ministrja e Mjedisit Yvette Maibeze beson se kjo zhvendosje historike do të jetë e dobishme për industrinë në rritje të eko-turizmit në vend.

Popullsia e kafshëve të egra të Mozambikut është prekur rëndë nga lufta civile 15-vjeçare që përfundoi në vitin 1992, si dhe nga gjuetia pa leje.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing