Përshëndetje! Shtrëngim duarsh, përplasje me grusht. Këto mënyra për të përshëndetur një mik apo të njohur të ri duken kaq të natyrshme tani, por si e kanë origjinën këto gjeste në radhë të parë?

Marketing

Shtrëngimi i duarve daton që në kohët e largëta. Reliket arkeologjike sugjerojnë se shtrëngimet e duarve praktikoheshin në Greqinë e lashtë në shekullin e 5 -të para Krishtit. Ishte një simbol i paqes, duke treguar se nuk kishte armë. Në Muzeun Pergamon të Berlinit, më i vizituari në Gjermani, një relike funerali të shekullit të 5-të tregon dy ushtarë që shtrëngojnë duart. Në Akropol, në Athinë, Greqi, një pllakë guri e shekullit të 5-të përshkruan Herën dhe Athinën duke shtrënguar duart.

Poeti Homeri e përshkruan shtrëngimin e duarve disa herë si shfaqje besimi në epikat e tij Odisea dhe Iliada. Gjatë epokës romake, shtrëngimi i duarve evoluoi në më shumë një kapje krahu. Kalorësit në Evropën mesjetare mund të kenë shtuar tundjen e duarve lart e poshtë si një mënyrë e zgjuar për të hequr çdo armë të fshehur.

Disa historianë sugjerojnë se shtrëngimi i duarve i ditëve moderne u bë i popullarizuar nga kuakerët e shekullit të 17- të, të cilët besonin se gjesti ishte më i barabartë se maja e kapelës ose harku. Në disa portrete martese të shekullit të 17- të, burri dhe gruaja shihen duke shtrënguar duart si një simbol i angazhimit të tyre ligjërisht të detyrueshëm. Nga epoka viktoriane, udhëzuesit e mirësjelljes udhëzuan që shtrëngimi i duarve duhet të jetë i fortë. Ndërsa shumica e vendeve të para angleze dhe skandinave preferojnë një shtrëngim duarsh të fortë, në disa vende një shtrëngim tepër i fortë konsiderohet i vrazhdë dhe agresiv. Disa vende aziatike preferojnë një prekje më të butë.

Marketing