Sistemet e inteligjencës artificiale (AI) si ChatGPT mund të zëvendësojë 300 milionë vende pune me kohë të plotë në mbarë botën, me role administrative dhe ligjore disa nga më të rrezikuara, sipas një studimi të ri nga Goldman Sachs.

Marketing

Studimi paralajmëroi se sistemet gjeneruese të inteligjencës artificiale mund të çojnë në “përçarje të konsiderueshme” në tregun e punës.

Generative AI, një lloj inteligjence artificiale që është në gjendje të gjenerojë tekst ose përmbajtje tjetër në përgjigje të kërkesave të përdoruesve, ka shpërthyer në popullaritet muajt e fundit pas prezantimit në publik të ChatGPT të OpenAI. ChatbotI u bë shpejt viral me përdoruesit dhe nxiti disa kompani të tjera të teknologjisë të lansonin sistemet e tyre të AI, ndër to edhe Google.

Bazuar në një analizë të të dhënave mbi detyrat profesionale si në SHBA ashtu edhe në Evropë, kërkuesit e Goldman vlerësuan se AI gjeneruese mund të zëvendësojë 300 milionë vende pune me kohë të plotë në mbarë botën ndaj automatizimit nëse i përmbush aftësitë e premtuara.

Raporti, i shkruar nga Joseph Briggs dhe Devesh Kodnani, tha se afërsisht dy të tretat e punëve aktuale janë të ekspozuara ndaj një shkalle të automatizimit të AI ndërsa AI gjeneruese mund të zëvendësojë deri në një të katërtën e punës aktuale.

Raporti theksoi se punonjësit ligjorë dhe stafi administrativ në SHBA janë veçanërisht të rrezikuar nga teknologjia e re. Një studim i mëparshëm nga studiues në Universitetin Princeton, Universiteti i Pensilvanisë dhe Universiteti i Nju Jorkut, vlerësoi gjithashtu shërbimet ligjore si industria që ka më shumë gjasa të ndikohet nga teknologjia si ChatGPT.

Manav Raj, një nga autorët e studimit dhe një asistent profesor i menaxhimit në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë, tha se kjo ishte për shkak se industria e shërbimeve ligjore përbëhej nga një numër relativisht i vogël profesionesh që tashmë ishin shumë të ekspozuar ndaj automatizimit të AI, raporton Insider.

Raporti i Goldman sugjeroi se nëse AI gjeneruese zbatohet gjerësisht, kjo mund të çojë në kursime të konsiderueshme të kostos së punës dhe në krijimin e vendeve të reja të punës. Hima aktuale rreth AI tashmë ka krijuar role të reja, duke përfshirë inxhinierë të shpejtë, një punë që përfshin shkrimin e tekstit në vend të kodit për të testuar chatbot-et e AI.

Teknologjia e re gjithashtu mund të rrisë produktivitetin global të punës, me Goldman që vlerëson se AI mund të rrisë përfundimisht PBB-në globale vjetore me 7%.

Marketing