Inteligjenca mund të matet në mënyra të ndryshme. Disa besojnë në testet e inteligjencës, të tjerë i kushtojnë më shumë vëmendje inteligjencës emocionale ose sociale. Ka edhe diçka në arritjet. Të jesh inteligjent nuk është njësoj si të përdorësh atë inteligjencë për të krijuar diçka që askush tjetër nuk është, për të çuar përpara njerëzimin, për të qenë “më i zgjuar se të gjithë”…

Marketing

Shumë njerëz nuk e përmbushin potencialin e tyre. Është gjithashtu e vërtetë që paragjykimet dhe mungesa e mundësive i pengojnë disa njerëz të shkëlqyer të realizojnë potencialin e tyre të plotë dhe të njihen si gjeni.

Megjithatë, duke përdorur të gjitha kriteret e disponueshme, u bë një listë e njerëzve më të zgjuar në histori.

Shënim: Megjithëse testimi i IQ-së u zhvillua vetëm në fillim të shekullit të 20-të, studimet e mëvonshme kanë vlerësuar IQ-në e disa njerëzve të rëndësishëm nga e kaluara. Në përgjithësi, kushdo me një IQ mbi 140 në testim konsiderohet një gjeni.

Këtu është lista:

24. William Sidis (1898-1944)

Fëmija i mrekullueshëm amerikan, IQ-ja e të cilit raportohet se ishte midis 250-300, është ndoshta më e larta e matur ndonjëherë. Ai kishte aftësi të jashtëzakonshme në matematikë, u regjistrua në Harvard në moshën 11-vjeçare dhe pretendonte se dinte 40 gjuhë. Profesorët parashikuan që Sidisi i ri do të bëhej matematikani më i madh i shekullit të 20-të. Sidoqoftë, si i rritur, William u prish, u angazhua në biznesin e shërbimeve dhe pati probleme me ligjin.

23. Judith Polgar (l. 1976)

Gjyshja hungareze e shahut që konsiderohet shahisti më i mirë i të gjitha kohërave. Ajo theu rekordin e kampionit botëror të shahut Bobby Fischer dhe u bë mjeshtër i madh në moshën 15-vjeçare. IQ-ja e saj u regjistrua si 170.

22. Filip Emagvali (l. 1954)

Shpikësi dhe shkencëtari nigerian, që thuhet me një IQ 190, u emërua “shkencëtari më i madh afrikan i të gjitha kohërave”.

21. Terence Tao (l. 1975)

Kinezja, e lindur në Australi, është një ish-fëmijë mrekulli, rezultatet e inteligjencës së të cilit variojnë nga 220-230. Aktualisht është profesor i matematikës në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos.

20. Kleopatra (68-30 p.e.s.)

Si faraoni i fundit i Egjiptit Ptolemeik, ajo sundoi vendin për gati tridhjetë vjet. Ajo fliste rrjedhshëm pesë gjuhë dhe kishte një IQ rreth 180. Kleopatra ishte e njohur edhe për lidhjet e saj me Jul Cezarin dhe Mark Antony.

19. Srinivasa Ramanujan (1887-1920)

Një matematikan indian që dha një kontribut të madh në fusha të tilla si teoria e numrave, thyesat e vazhdueshme dhe sekuencat e pafundme, pavarësisht se nuk kishte arsim formal në matematikë. IQ-ja e tij e vlerësuar ishte 185.

18. Gary Kasparov (l. 1963)

Një hebre armen, ai konsiderohet nga shumë si shahisti më i madh i të gjitha kohërave, me një IQ gjoja 190. Ai ishte lojtari numër një në botë për gati dy dekada, duke fituar Kupën e Botës për herë të parë vetëm 22 vjeç.

17. Arijabhata (476-55)

Ndoshta matematikani dhe astronomi më i hershëm indian. Ai llogariti vlerën e numrit π (pi) dhe zhvilloi përdorimin e zeros.

16. Volteri (1694 – 1778)

“Voltaire” ishte në fakt pseudonimi i tij që kur lindi si Francois-Marie Arue. Figura kryesore e iluminizmit francez me një IQ nga 190 deri në 200. Ai ishte një shkrimtar, historian dhe filozof i zgjuar.

15. Hypatia (350-70 – 415)

Astronom, filozof dhe matematikan grek që jetoi në Egjipt dhe më vonë në Perandorinë Romake të Lindjes. Ajo ishte matematikanja e parë femër që ne njohim, me një IQ të vlerësuar prej 170-190. Ajo u akuzua për magji dhe u vra brutalisht nga një grup fanatikësh të krishterë.

14. Johann Goethe (1749-1832)

Eruditi gjerman me arritje të dukshme në shkencë, konsiderohet si një nga talentet më të mëdha në letërsinë perëndimore. IQ-ja e tij e parashikuar ishte 213.

13. Avicena aka Ibn Sina (980 – 1037)

Eruditi pers i cili konsiderohet si një nga mendimtarët më të rëndësishëm të epokës së artë të Islamit. Ai ka shkruar për filozofinë, mjekësinë, astronominë, alkiminë, logjikën, matematikën, fizikën, psikologjinë dhe lëndë të tjera. Ai është veçanërisht i njohur për punën e tij mbi filozofinë aristoteliane dhe librat e tij mjekësorë, të cilët u bënë standard në universitetet mesjetare.

12. Galileo Galilei (1564-1642)

Një nga heronjtë më të rëndësishëm shkencorë të të gjitha kohërave. Se ai dha një kontribut të rëndësishëm në fusha të ndryshme, nga astronomia në fizikë në matematikë dhe filozofi. Për shkak të përkushtimit ndaj heliocentrizmit, dmth. teoria se Toka rrotullohet rreth Diellit dhe jo anasjelltas, inkuizicioni romak e etiketoi atë si heretik. Gama e tij e inteligjencës: 180-200.

11. Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)

Një tjetër erdita gjerman – filozof dhe matematikan i cili është më i njohur për llogaritjen e tij infinitive. Puna e tij filozofike është e njohur për përfundimin se ne jetonim në universin më të mirë të mundshëm që Zoti mund të krijonte. Vlerësimet e IQ të Leibniz variojnë nga 182 në 205.

10. Nikola Tesla (1856-1943)

Shpikës dhe futurist, i njohur për rrymën alternative, bobinën e Teslës, transferimin e energjisë pa tela, “rreze vdekjeje”, si dhe për parashikimin e telefonave inteligjentë, dronëve dhe teknologjive të tjera. IQ e vlerësuar – 195.

9. Satiendra Nat Boze (1894-1974)

Një fizikan indian, puna e shkëlqyer e të cilit në mekanikën kuantike me Albert Ajnshtajnin rezultoi në statistikat Bose-Einstein. Bozoni hipotetik i grimcave elementare u emërua pas tij.

8. Maria Curie (1867-1934)

Fizikan dhe kimist polak. Ajo ishte gruaja e parë që fitoi dy herë çmimin Nobel. Ajo zhvilloi teorinë e radioaktivitetit (shpiu termin) dhe zbuloi dy elementë (polonium dhe radium). IQ e saj e vlerësuar ishte 180-200.

7. Konfuci (551 para Krishtit – 479 para Krishtit)

Një filozof dhe mësues kinez me ndikim, i njohur për aforizmat e tij popullore. Mësimet e tij morale dhe politike patën një ndikim të thellë në të gjithë Azinë Lindore. Disa studiues më të rinj pohojnë se shumëçka që dimë për Konfucin është një mit.

6. Albert Einstein (1879-1955)

Ndoshta shkencëtari më i famshëm që ka jetuar ndonjëherë. Ajnshtajni zhvilloi teorinë e përgjithshme të relativitetit, fitoi çmimin Nobel në Fizikë në vitin 1921 dhe pati një ndikim revolucionar në shkencë. IQ-ja e tij vlerësohet diku midis 160-190.

5. William Shakespeare (1564-1616)

Ai konsiderohet si shkrimtari më i madh në anglisht dhe një nga dramaturgët më të njohur dhe më të respektuar në botë. Me një IQ të përafërt prej 210, Shekspiri shkroi drama klasike që luhen edhe sot, si “Romeo dhe Zhuljeta”, “Hamleti” dhe “Makbethi”.

3-4. Platoni (427 – 347 pes) dhe Aristoteli (384 – 322 pes)

Filozofët grekë që patën një ndikim të madh shkencor në Mesjetë. Platoni ishte një figurë kyçe në shkencën, matematikën dhe filozofinë perëndimore, duke shkruar përmes veprave të famshme si Republika. Aristoteli ishte student i Platonit, sepse ai ishte pjesë e Akademisë së Platonit të Athinës për më shumë se 20 vjet. Aristoteli pati një ndikim të madh në zhvillimin e filozofisë dhe shkencës perëndimore, duke shkruar mbi fizikën, biologjinë, metafizikën, logjikën, teatrin, estetikën dhe tema të tjera. IQ e mendimtarëve grekë parashikohet në 180-190.

2. Sir Isaac Newton (1642-1726)

Fizikani dhe matematikani anglez më i njohur për zbulimin e gravitetit. Një nga shkencëtarët më të famshëm dhe me ndikim të të gjitha kohërave, Njutoni kishte një IQ të vlerësuar prej 193. Libri i tij “Philosophia Naturalis Principia Mathematica” ishte teksti themelor i mekanikës klasike dhe ndikoi në mendimin shkencor për mbi 300 vjet.

1. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Një burrë italian i Rilindjes që u dallua në fusha të ndryshme – nga shkenca, përmes pikturës dhe skulpturës, deri te shpikja. Piktura e tij “Mona Lisa” është ndoshta vepra më e famshme e artit në botë. IQ-ja e një njeriu që ishte ndoshta personi më i talentuar ndonjëherë ishte rreth 200, transmeton B92.

Fotot: Pixabay

Marketing