Kompanitë e sektorit privat të automobilave, energjisë elektrike dhe pasurive të paluajtshme kanë rënë dakord të mbështesin planet e qeverisë zvicerane për të rritur miratimin e automjeteve plotësisht elektrike dhe hibride plug-in.

Marketing

Nisma publike-private synon të rrisë pjesën e automjeteve miqësore me mjedisin në 50% deri në vitin 2025. Aktualisht, rreth 25.5% e automjeteve në rrugët zvicerane janë modele elektrike të ringarkueshme.

Konsorciumi është zotuar gjithashtu të rrisë me shpejtësi numrin e stacioneve publike të karikimit nga 7,150 në 20,000 në tre vitet e ardhshme.

Përveç kësaj, 59 njësitë e sektorit tregtar dhe publik do të hulumtojnë mënyra për të zbatuar më së miri një rrjet mbarëkombëtar të karikimit të automjeteve elektrike në stacionet e shërbimit, shtëpitë, vendet e punës dhe në rrugë.

Ky është hapi i fundit në planin e qeverisë ‘Udhërrëfyes për Lëvizshmërinë Elektrike’ që arriti objektivin e parë për të pasur 15% automjete elektrike në rrugë deri në vitin 2022 një vit më herët, shkruan swissinfo.ch.

Lëvizshmëria dhe makinat elektrike janë paraqitur në ligjin e ri të mjedisit të propozuar nga qeveria, të paraqitur dhjetorin e kaluarLidhje e jashtme, e cila synon të përgjysmojë emetimet e gazeve serrë të Zvicrës deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990.

Sipas ligjit të ri, qeveria dëshiron të vendosë një kufi më të rreptë të emetimeve të CO2 për automjetet, në përputhje me rregullat e BE-së, dhe të penalizojë importuesit e makinave nëse nuk arrijnë objektivat e reja. Më shumë se një e pesta e të gjitha makinave të reja të dorëzuara në Zvicër vitin e kaluar ishin modele elektrike ose hibride.

Pavarësisht këtyre përpjekjeve, përparimi i Zvicrës në reduktimin e emetimeve të karbonit është ende prapa afatit. Në vitin 2020, emetimet e CO2 të makinave të reja nuk arritën të përmbushnin objektivatLidhje e jashtmepavarësisht një reduktimi të udhëtimeve me makinë gjatë pandemisë.

Deri në fund të vitit 2020, emetimet e përgjithshme të gazeve serrë u reduktuan me 19% në krahasim me nivelet e vitit 1990, duke humbur për pak objektivin prej 20%.Lidhje e jashtmepavarësisht bllokimeve pandemike dhe një dimri jashtëzakonisht të ngrohtë.

otot: Pixabay / Ilustrim

Marketing