Pas La Repubblica, edhe mediat greke kanë shkruar për shqiptaren më të njohur të momentit, Mira Murati.

Marketing

OpenAI, i cili krijoi ChatGPT, ka tronditur ujërat në fushën e inteligjencës artificiale, duke e futur njerëzimin në një epokë të re. Shumë flasin për një “udhëkryq” të ngjashëm me atë të revolucionit industrial.

I themeluar si një laborator kërkimor jofitimprurës në vitin 2018, kompania me bazë në San Francisko ka tërhequr vëmendjen globale. Mira Murati, me origjinë nga Shqipëria, drejton ekipin e kërkimit dhe zhvillimit të produkteve dhe sigurisë së Open AI. Ky është ekipi që krijoi Chat GPT, duke sjellë më afër përditshmërisë atë që deri më tani ishte paraqitur në skenarët fantashkencë, thuhet në median greke Newsbeast.

Mira Murati ka lindur në vitin 1988 në Vlorë të Shqipërisë. Ajo emigroi me prindërit e saj në Victoria, Kanada në moshën 16 vjeçare dhe u diplomua në Shkollën e Inxhinierisë Thayer të Kolegjit Darmouth në 2010. Karriera e saj filloi në Goldman Sachs në 2011 si praktikante dhe në 2012 ajo punoi në kompaninë e prodhimit të avionëve Zodiac Aerospace harduer për dy vjet. Kjo u pasua nga rekrutimi i saj në Tesla, ku mori pjesë në ekipin e zhvillimit të ” Model X “, dhe më pas në Leap Motion.

Në vitin 2018, ajo iu bashkua forcës së Open AI, ku krijoi aplikacionin më të famshëm në botë të inteligjencës artificiale, duke zënë me punën e saj një vend në panteonin e historisë, së bashku me njerëzit që ndryshuan botën me krijimet e tyre teknologjike. Nuk është rastësi që Microsoft investoi 10 miliardë dollarë në zhvillimin e mëtejshëm të aplikacionit ChatGPT, ndërsa vlera e Open AI tani vlerësohet në rreth 30 miliardë dollarë.

Vetë ajo shmang në intervistat e saj të flasë për jetën e saj personale dhe vështirësitë që ka hasur në fëmijërinë e saj si fëmijë emigrantësh. Ajo e do Radiohead, poezinë e Rainer Maria Rilke, i pëlqen të lexojë romane, i pëlqen kërcimi dhe thotë se u frymëzua nga kryevepra klasike e Stanley Kubrick e vitit 1968, “A Space Odyssey 2001”. “Ajo vazhdon të ngacmojë imagjinatën time me imazhet dhe muzikën e saj, veçanërisht me skenën emocionuese të anijes kozmike nën muzikën e “Blue Danube Waltz” të Johann Strauss”, ka thënë Murati.

Kryesisht në intervista ajo flet për krijimin e saj. Në fund të fundit, ChatGPT është ai që shkakton bujë duke revolucionarizuar dhe emocionuar imagjinatën e njerëzve në mbarë botën për të ardhmen, pozitive apo negative. Në mënyrë të pashmangshme, “fëmija” e saj është tema kryesore e diskutimit publik.

“Nuk e prisnim një entuziazëm të tillë kur ia prezantuam botës ‘fëmijën’ tonë”, ka thënë ajo duke folur për Time”.

“Aktualisht jemi në fazën e rishikimit, kështu që nuk mund të flas me besim për problemet që do të zgjidhë. Por unë mendoj se mund të shohim se ka potencialin për të sjellë një revolucion të vërtetë në mënyrën se si mësojmë. Çdo person ka një sfond të ndryshëm. Me ChatGPT dikush mund të aksesojë njohuritë në një nivel që përputhet me nivelin e tyre të të kuptuarit. Ai ofron potencial të madh në edukimin e personalizuar”.

Lidhur me frikën që është shprehur publikisht për rreziqet e inteligjencës artificiale, Mira Murati thekson se është një marrëdhënie e dyanshme: “Teknologjia na formëson dhe ne e formësojmë atë. Ka shumë probleme të vështira që ne duhet t’i kuptojmë për zhvillimin e inteligjencës artificiale. Ka gjithashtu shumë pyetje në lidhje me ndikimin social dhe shumë pyetje etike dhe filozofike që ngrihen dhe neve na kërkohet t’i shqyrtojmë. Dhe është e rëndësishme të dëgjosh zëra të ndryshëm, nga sektorë të ndryshëm”.

“Ekziston gjithmonë frika se inteligjenca artificiale do të keqpërdoret ose do të përdoret nga njerëzit e gabuar. Kaq shumë pyetje lindin se kush e kontrollon këtë teknologji globalisht dhe nëse përdorimi i saj përputhet me vlerat njerëzore, “tha ajo në intervistën e saj me Time, duke theksuar se rregullatorët dhe qeveritë shtetërore duhet të përfshihen më aktivisht.

“Në dy vitet e fundit kemi bërë punë për të zhvilluar dhe forcuar sigurinë, por mendoj se duhet bërë shumë më tepër. Dhe rregullatorët e qeverisë sigurisht që duhet të përfshihen shumë më tepër”. Vizioni i OpenAI,” tha ajo në një intervistë tjetër me Associated Press“është të zhvillojë inteligjencën artificiale në një mënyrë që të përputhet me qëllimet njerëzore, në mënyrë që sistemet e AI të bëjnë atë që njerëzit duan vërtet dhe të përfitojnë sa më shumë njerëz”.

Në një farë mënyre, Mira Murati u bën jehonë edhe shqetësimeve të shprehura në një letër të hapur nga ekspertët e teknologjisë, duke kërkuar një ngrirje gjashtëmujore të zhvillimit të inteligjencës artificiale. “Disa nga rreziqet e theksuara janë plotësisht të vlefshme. Në Open AI, ne kemi folur për këto çështje hapur për vite me rradhë dhe i studiojmë ato në thellësi. Por nuk mendoj se nënshkrimi i një letre është një mënyrë efektive për të krijuar mekanizma sigurie apo për të koordinuar ata që janë të përfshirë në terren. Përveç kësaj, disa nga ato që thuhen për qëllimet tona janë të pavërteta. Nëse siguria është me të vërtetë kërkimi, kërkohet shumë mendim, hetim dhe koordinim”.

Marketing