Më 16 maj 2022 (natën e 15 majit në hemisferën perëndimore), Hëna hyn në hijen e Tokës, duke krijuar një eklips total hënor, i pari që nga maji i vitit 2021, sipas NASA-s.

Marketing

Animacioni i mësipërm i NASA-s tregon pamjen në ndryshim të Hënës ndërsa ajo udhëton brenda dhe jashtë hijes së Tokës. Kohët në animacion mund të injorohen nga ata në Zvicër. Këto janë për shikuesit nga një vendndodhje e NASA-s në bregun lindor të SHBA.

Eklipset hënore mund të shihen nga kudo në anën e natës të Tokës kur qielli është i pastër. Nga vendet me kohën e duhur i gjithë eklipsi do të jetë i dukshëm, ndërsa në të tjera hëna do të lindë ose perëndon gjatë eklipsit.

Jo i gjithë eklipsi i 16 majit 2022 do të jetë i dukshëm në Zvicër duke pasur parasysh kohën e tij. Shikuar nga Gjeneva, hyrja e Hënës në hijen e Tokës do të fillojë në 4:27 të mëngjesit, duke lëvizur plotësisht në hijen e saj në 6:11 të mëngjesit. Fatkeqësisht, hëna do të perëndojë pak para kësaj në orën 6:03 të mëngjesit, 8 minuta përpara eklipsit total, sipas Shoqatës Astronomike të Gjenevës .

Vendet më të mira të shikimit janë Amerika e Jugut dhe bregu lindor i Amerikës së Veriut. Nëse qielli është i pastër, njerëzit do të mund të shikojnë të gjithë shfaqjen.

Momentalisht, moti në Gjenevë dhe Cyrih duket disi i vranët./albora.ch/

Marketing