Sot më 15 maj 2022, elektorati zviceran do të votojë mbi Aktin e Transplantit (organeve).

Marketing

Gjatë pesë viteve të fundit, mesatarisht rreth 450 njerëz në Zvicër kanë marrë një ose më shumë organe nga një person i vdekur çdo vit. Megjithatë, nevoja për organe është shumë më e madhe.

Aktualisht, një transplant është i mundur vetëm nëse personi i vdekur ka dhënë pëlqimin për dhurimin gjatë jetës së tij ose të saj (të zgjedhë). Megjithatë, shpeshherë nuk dihet dëshira e personit të interesuar duke i lënë vendimin të afërmve, të cilët në shumicën e rasteve janë kundër dhurimit të organeve.

Për të rritur shanset e pacientëve për të marrë një organ, Këshilli Federal dhe Parlamenti duan të ndryshojnë rregullat në lidhje me dhurimin e organeve në një model të pëlqimit ose të supozuar. Kushdo që nuk dëshiron të dhurojë organet e tij duhet ta deklarojë këtë gjatë jetës së tij. Nëse një person nuk ka kundërshtuar, supozohet se është i gatshëm të dhurojë organet e tij.

Megjithatë, të afërmit do të mbeten të përfshirë. Ata mund të refuzojnë dhurimin e organeve nëse e dinë ose dyshojnë se personi në fjalë do të kishte zgjedhur të mos e bënte këtë. Nëse nuk mund të kontaktohet asnjë i afërm, asnjë organ nuk mund të hiqet.

Megjithatë, siç ndodh ndonjëherë, u mblodhën 50,000 firma plus, duke hapur rrugën për një votim publik me synimin për të rrëzuar planin e qeverisë. Ata që kundërshtojnë modelin e planifikuar të tërheqjes janë të shqetësuar se organet do t’u merren atyre që janë kundër tij dhe që nuk janë të vetëdijshëm për nevojën për të hequr dorë, diçka që do të cenonte të drejtën për vetëvendosje dhe integritetin fizik.

Këshilli Federal, Parlamenti (141 pro, 44 ​​kundër me 11 abstenime) dhe Këshilli i Shteteve (31 pro, 12 kundër me 1 abstenim) janë në favor të kalimit në një sistem të zgjedhjes.

Sondazhet e fundit të zhvilluara në fillim të majit 2022 tregojnë se një shumicë e qartë (61%) e votuesve favorizojnë planin e qeverisë me 49% pro dhe 12% në mënyrë të drejtë në favor të tij. E vetmja parti kundër saj është UDC/SVP me rezultatet e sondazhit që tregojnë se 55% e anëtarëve raportojnë një “jo” të fortë./albora.ch/

Marketing