Ka disa gjëra që i marrim si të mirëqena. Një prej tyre është se nuk do të pësojmë asgjë duke përdorur letër higjienike. Epo, siç duket, asgjë nuk është e vetëkuptueshme.

Marketing

Në një auditim global, u zbulua se letra higjienike është një burim i madh i substancave të alkiluara të perfluoruara (PFAS), të cilat hyjnë në sistemin e furnizimit me ujë dhe përfundojnë në trupin tonë.

Çfarë janë PFA-të?

PFA-të përfshijnë mbi 4700 kimikate dhe janë një grup substancash antropogjene që përdoren gjerësisht dhe grumbullohen me kalimin e kohës tek njerëzit dhe mjedisi. Ato janë të lidhura me disa forma të kancerit, sëmundjet e veshkave dhe mëlçisë, sëmundjet autoimune dhe çështje të tjera shëndetësore.

Studimi shqyrtoi 21 markat kryesore të letrës higjienike nga Amerika e Veriut, Evropa Perëndimore, Afrika, Amerika Qendrore dhe Amerika e Jugut, por nuk përmendi kompanitë që na ndotin më shumë.

Sipas Universitetit të Floridës, megjithëse absorbohen përmes lëkurës, PFA nuk mund të kontaminojnë njerëzit që përdorin letër higjienike. Ekspozimi i lëkurës sonë ndaj tij, natyrisht, “me siguri ia vlen të studiohet” , theksoi eksperti i mjedisit, Sir David Andrews.

Kompanitë që përdorin lëndë të para të ricikluara për të prodhuar letër higjienike nuk janë më të sigurta. U gjet një sasi po aq e madhe PFA-sh, kështu që nuk ka asnjë mënyrë për t’i shmangur ato.

“Nuk nxitoj të ndërroj letrën higjienike dhe nuk po them se duhet ta ndalojmë apo kufizojmë përdorimin e saj. Gjëja është se ne po shohim një burim të ri të PFA-ve dhe kjo tregon se kimikatet janë kudo,” vuri në dukje Andrews.

Marketing