Milan St. Protiq, ish-ambasador i Serbisë në SHBA, tha për Danas-in se gjithçka rreth aplikimit të Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës do të jetë më e qartë kur të shihet reagimi i Beogradit dhe nëse Kosova do të ketë sukses në këtë.

Marketing

A mund të kishte ndodhur aplikimi i Kosovës pa dijeninë e Beogradit dhe a ishte punë e presidentit të Serbisë zgjatja e qëndrimit në pushtet – St. Protiq thotë se tanimë është e vështirë të shihet prapavija e këtyre ngjarjeve.

  • Diçka më shumë do të dihet në bazë të reagimit të Beogradit dhe do të jetë e qartë nëse është bërë me pëlqimin e heshtur të Beogradit apo jo. Reagimi më energjik i Beogradit do të ishte tërheqja e Serbisë nga Këshilli i Evropës. Unë nuk mendoj se kjo do të ndodhë. Mendoj se autoritetet në Serbi do të presin që të përfundojë votimi dhe të shohin nëse Kosova vërtet pranohet. Dhe deri atëherë do të kalojë kohë – pohon ai.

Ai supozon se deri atëherë, autoritetet në Beograd nuk do të ndërmarrin asnjë hap, “përveç tërheqjes së njohjeve që nuk kanë kuptim dhe që nuk çojnë në asgjë, sepse vendet kryesore e kanë njohur Kosovën dhe nuk ka asnjë shans që ato vendime të ndryshojnë”.

  • Dhe nëse disa vende të Afrikës apo nuk di të tërhqein njohjet nuk ka asnjë rëndësi thelbësore, përveçse i irriton këta perëndimorë, nuk e di pse – thotë St. Protiq.

Ai nuk e përjashton mundësinë që ky të jetë një tullumbace provë për Beogradin për të parë se cili do të jetë reagimi i publikut ndaj një votimi të tillë, por shton se tani është e pamundur të merret me mend se çfarë ka pas dyerve të mbyllura dhe me çfarë dhe si po negociohet. përfaqësues të BE-së dhe SHBA-së.

  • Supozohet se Beogradi së paku ka qenë i informuar dhe është informuar për këtë dhe gjithçka flet në favor të supozimit se diçka po ndodh prapa bregut. Nuk do të përjashtoja që kjo të ishte tema e bisedave të mëparshme që njeriu i parë i Serbisë ka pasur në Berlin, Beograd, ndoshta edhe tani në Bruksel. Është tregues se Kurti nuk ka qenë në darkë dhe të nesërmen ka paraqitur kërkesë për anëtarësim në Këshillin e Evropës. Nga këndvështrimi im, ky ishte një gabim i madh për të dhe nuk i bën dobi asaj që ai përfaqëson, të paktën verbalisht – thekson St. Protiq.

Goran Bogdanoviq: Nuk do të habitesha nëse Beogradi do t’i jepte Prishtinës pëlqimin e heshtur për anëtarësim në Këshillin e Evropës

Sipas tij, kush qëndron pas gjithçkaje do të dihet nëse Kosova bëhet anëtare e Këshillit të Evropës.

  • Nëse do të ketë sukses, do të thotë se fuqitë perëndimore kanë orkestruar të gjithë procesin, sepse fuqitë perëndimore kanë fuqinë për të siguruar një shumicë prej dy të tretash në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, dhe veçanërisht kur Federata Ruse nuk është aty. tani. Nëse Kosova dështon, atëherë do të jetë një iniciativë e rrënuar si shumë të tjera – thekson bashkëbiseduesi ynë.

Ai thekson se kur thotë balonën e provës, ka parasysh ulësen e Kosovës në OKB, sepse, siç thotë ai, kjo është gjëja kryesore.

  • Çështja nuk është nëse Serbia do ta njohë apo jo Kosovën, por nëse Kosova do të marrë ulëse në OKB. Në këtë moment, është shumë e vështirë të supozohet se Rusia do t’ia bëjë me sy Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe do ta lejojë Kosovën të anëtarësohet pa pëlqimin e Serbisë. Sepse kjo do të thotë se Rusia dhe fuqitë perëndimore, përmes përpjekjeve të përbashkëta, lejojnë Kosovën të hyjë në OKB. Kjo nuk është realiste për momentin. Tani Serbia po vendos më shumë se kurrë për fatin e Kosovës, në një mënyrë të çuditshme, por është kështu. Pra, të presim dhe të shohim se çfarë do të ndodhë me Këshillin e Evropës dhe pastaj të përfundojmë, dhe gjëja kryesore do të jetë reagimi i Beogradit nëse kjo ndodh – përfundon bashkëbiseduesi.

Foto: Wikipedia

Marketing