Serbia ka respektuar sanksionet e vendosura ndaj Bjellorusisë nga Bashkimi Evropian në prill për “situatën në Bjellorusi dhe përfshirjen e Bjellorusisë në pushtimin rus të Ukrainës”, raportoi portali European Western Balkans (EWB).

Marketing

Ky është Vendimi i Këshillit të BE-së 2022/579, i cili është miratuar më 8 prill, ndërsa dy javë më vonë, më 22 prill, uebfaqja e Këshillit njoftoi se Serbia, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Bosnja e Hercegovina e kishin respektuar këtë vendim.

Kjo është hera e dytë që Serbia respekton sanksionet e BE-së në lidhje me luftën në Ukrainë, pas një vendimi të marsit për të zgjatur masat kufizuese kundër ish-presidentit ukrainas Viktor Janukoviç dhe anëtarëve kryesorë të udhëheqjes së Ukrainës 2010-2014. vjet.

Vendimi i miratuar nga Këshilli i BE-së më 8 prill vendos sanksione sektoriale ndaj sistemit financiar dhe transportit Bjellorusi në përgjigje të përfshirjes së Bjellorusisë në agresionin e Rusisë kundër Ukrainës, thuhet në deklaratë.

Sipas një studimi të Qendrës për Çështjet Ndërkombëtare dhe të Sigurisë (ISAC), Serbia në vazhdimësi ka respektuar masat kufizuese të BE-së kundër Bjellorusisë deri në prill të vitit 2019, kur nuk ka respektuar deklaratën, pra vendimin 325 të Këshillit të BE-së, i cili vetëm zgjati sanksionet.

Foto: s. bonsa/arkiv

Marketing