Televizioni gjerman ARD i ka kushtuar një film dokumentar gjallesave të egra në Shqipëri, duke e cilësuar vendin tonë “plot sekrete dhe thesare natyrore të pazbuluara”.

Marketing

“Prapa maleve magjepsëse qëndron një tokë gjerësisht e panjohur e shqiponjave. Kur fluturon mbi Alpet shqiptare ose nëpër malin e Korabit, asgjë nuk fshihet me prej tij atë që natyra e larmishme e vendit të vogël ballkanik, Shqipëria ka për të ofruar”, thuhet në dokumentar

Filmi dokumentar nis me një përshkrim për shqiponjën, simboli kombëtar shqiptar, që fluturon në Alpet shqiptare.

“Habitati i preferuar i shqiponjave zë rreth dy të tretat e sipërfaqes së Shqipërisë. Në Shqipëri, shqiponjat e arta nuk janë vetëm në shtëpi në Alpet veriore. Ato gjenden në shumë male ku ka ushqim të mjaftueshëm dhe vende që nuk shqetësohen gjatë mbarështimit”, theksohet në dokumentar.

Pjesë e dokumentarit është edhe pelikani kaçurrel, në lagunën e Karavastasë.

“Laguna e Karavastasë e ndarë nga deti nga një pyll dhe një brez pyjor, strehon komunitetin e vetëm të pelikanëve të rrallë kaçurrel në Shqipëri. Në zonën e tranzitit midis kripës dhe ujit të freskët, pelikanët gjejnë shumë ushqim. Ata specializohen për peshq, ata përdorin sqepin e tyre si një rrjet uljeje për gjueti”.

“Në pranverë, qindra flamingo rozë gjenden rregullisht në Lagunën e Karavastasë duke kaluar nëpër shtigje me sqepat e tyre për krimba, insekte dhe dhe larvave në anën e tokës e cila kufizohet nga 45 kilometra katrorë ujë, vendbanime dhe zona ku jetojnë pelikanët Kaçurrel ende rriten këtu në Parkun Kombëtar të Karavastasë. Si pelikanët ashtu edhe të gjithë banorët e tjerë kanë qenë të mbrojtur mirë për vite me radhë”, thuhet në dokumentar.

Një vend të veçantë në dokumentarin e televizionit gjerman ARD zë edhe jugu i Shqipërisë, konkretisht burimi i “Syrit të Kaltër” dhe Parku Kombëtar i Butrintit.

“Shqipëria është një vend më i vogël se Belgjika, por me 15 parqe kombëtare që mbulojnë rreth 7 % të sipërfaqes së vendit. Në majën më jugore të Shqipërisë, ndodhet perëndesha e Butrintit ku shikon një park kombëtar që njëkohësisht pasqyron historinë plot ngjarje të Ballkanit”.

“Butrinti është një qytet i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s me muret e tij të shumta, pishinat, por në të njëjtën kohë një strehë e rëndësishme për speciet që po bëhen gjithnjë e më të rralla në Evropë, si edhe për breshkën evropiane të kënetës. Kjo është arsyeja pse ky vend ka qenë nën ruajtjen e natyrës prej dy mijë vjetësh”, theksohet në dokumentar.

Sipas dokumentarit të televizionit gjerman, parku kombëtar i Butrintit ka shumë për të ofruar.

“Në 344 kilometra katrorë, ai është vendi më i madhi dhe konsiderohet gjithashtu vargu më jugor i arinjve të murrmë në Shqipëri. Ndoshta ka 200 të tillë nëpër pyjet dhe peizazhet e shkurreve të vendit Ballkanik dhe arinjtë mbrohen në mënyrë rigoroze”, thuhet në dokumentar.

Në fokus të dokumentarit është edhe qyteti gurtë i Gjirokastrës, si dhe ecjet me kuaj, një eksperiencë e paharrueshme për vizitorët në këtë rreth.

“Në Gjirokastër, shërbimi me kuaj është ende i lartë, në rrugën ndërmjet pikës më të lartë të qytetit dhe nivelit më të ulët rreth 300 metra. Është një qytet i pjerrët, ndoshta edhe më i pjerrëti në të gjithë botën”, shkruan djali i saj i famshëm, poeti Ismail Kadare. Këtu lindi edhe Enver Hoxha, njeriu që themeloi Republikën Popullore Socialiste të Shqipërisë në vitin 1944 dhe më pas e drejtoi atë si diktator për 41 vjet”, thuhet në dokumentar.

Në muret e trasha të kalasë së shekullit të 13-të, theksohet në dokumentar, nga maji, tetë lloje të ndryshme lakuriqësh nate mblidhen këtu për të lindur të vegjlit e tyre, që thuhet se janë deri në 8000 kafshë.

“Shqipëria është e pasur me pamje. Ato gjenden në të gjitha lartësitë në ultësirat perëndimore si dhe poshtë majave të Korabit. Në juglindje dhe veri liqenet akullnajore në male mbledhin shi dhe borë, shumica e ujërave të tjera ushqehen me burime dhe lumenj”, thuhet në filmin dokumentar.

Televizioni gjerman ARD i ka kushtuar vëmendje edhe herë të tjera Shqipërisë me reportazhe, ku ka pasqyruar natyrën, alpet shqiptare, turizmin etj.  /albora.ch.

VIDEO – https://www.3sat.de/dokumentation/natur/wildes-albanien-104.html

Marketing