Në gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor që gëzon “privilegjin” e lëvizjes së lirë pa regjim vizash brenda Bashkimit Evropian, e vetmja është Kosova që gjindet jashtë kësaj lirije të lëvizjes.

Marketing

Një nga kundërshtarët më të theksuar të heqjes së regjimit të vizave ndaj Kosovës, është Franca.

“Kur vizat u hoqën për Shqipërinë dhe Gjeorgjinë, Komisioni i BE-së tha se ishin përmbushur të gjitha kushtet. Por pas hqejes së tyre, kemi pasur shumë njerëz që erdhën në vendet tona, përfshirë kriminelë dhe esktremistë. Ky liberalizim u abuzua dhe numri i azilantëve fals mori kohë për t’u zgjidhur”, thotë një diplomat evropian për Radio Evropa e Lirë.

Ai gjithashtu tha se vendet skeptike si Franca për mosliberalizim të vizave për Kosovën “tani duhet të sigurohen se në rastin e Kosovës të kenë besim të plotë në qeverinë në mënyrë që mos të kenë probleme, dhe pastaj të bëhet liberalizimi i vizave”.

Siç shkruan REL në bashkëbisedim me ekspertë, problemi i azilkërkuesve të shumtë e të pajustifikueshëm ka rënë konsiderueshëm.

Edhe qeveria e re gjermane e ka plan në koalicionin e saj qeverisës liberalizimin e vizave për Kosovën.

Kosova filloi rrugëtimin e saj drejt liberalizimit të vizave më 19 shkurt 2012.

Në vitin 2018, Komisioni i BE-së dhe Parlamenti ranë dakord që Kosova kishte përmbushur dy kërkesat e fundit për liberalizimin e vizave.

Megjithatë, Këshilli i BE-së nuk e ka mbështetur ende marrëveshjen.

Pengesa kryesore mes qytetarëve të Kosovës dhe udhëtimeve pa viza në zonën Shengen mbetet kundërshtimi i Francës dhe Holandës, pasi qeveritë e të dy vendeve frikësohen se mund të ketë një fluks migrantësh nga vendi sapo të ndodhë liberalizimi i vizave. /albora.ch./

Marketing