Rusia ka përdorur armë termobarike – të njohura gjithashtu si bomba vakum – në Ukrainë, thotë Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar (MM).

Marketing

Armët termobarike janë të diskutueshme sepse ato janë shumë më shkatërruese se eksplozivët konvencionalë të përmasave të ngjashme dhe kanë një ndikim të tmerrshëm te këdo që kapet në rrezen e tyre të shpërthimit, shkruan BBC.

A ka përdorur Rusia armë termobarike në Ukrainë?

Në një postim në Twitter, Ministria e Mbrojtjes tha se Rusia kishte konfirmuar përdorimin e sistemit të armëve TOS-1A në Ukrainë .

Ai tha: “TOS-1A përdor raketa termobarike, duke krijuar efekte ndezëse dhe shpërthimi.” Ushtria ruse i quan njësitë “flakhedhës të rëndë” , të cilët mund të lëshojnë raketa deri në 9 km.

Ambasadorja e Ukrainës në SHBA, Oksana Markarova, ka akuzuar gjithashtu Rusinë për përdorimin e tyre në pushtimin e saj.

Si funksionon një bombë termobarike?

Një bombë termobarike (e quajtur edhe bombë me vakum ose aerosol – ose eksploziv ajri i karburantit) përbëhet nga një enë karburanti me dy ngarkesa të veçanta shpërthyese.

Kjo mund të lëshohet si një raketë ose të hidhet si një bombë nga avioni. Kur godet objektivin e tij, ngarkesa e parë shpërthyese hap kontejnerin dhe shpërndan gjerësisht përzierjen e karburantit si një re.

Kjo re mund të depërtojë në çdo hapje ndërtese ose mbrojtje që nuk është plotësisht e mbyllur.

Një ngarkesë e dytë më pas shpërthen renë, duke rezultuar në një top zjarri të madh, një valë masive shpërthimi dhe një vakum që thith të gjithë oksigjenin përreth. Arma mund të shkatërrojë ndërtesa të përforcuara, pajisje dhe të vrasë ose plagosë njerëz. /albora.ch/

Lexo edhe:

Marketing