Ekspertët kanë thënë se Shtetet e Bashkuara mund të shtrëngojnë gjobat ekzistuese ndaj bankave ruse dhe gjithashtu të zgjerojnë masat e tyre ndëshkuese ndaj bankave të tjera ruse.

Marketing

Shtetet e Bashkuara thanë muajin e kaluar se bankat amerikane duhet të ndërpresin lidhjet e tyre bankare korrespondente – të cilat i lejojnë bankat të bëjnë pagesa midis njëra-tjetrës dhe të lëvizin para në mbarë globin – me huadhënësin më të madh rus, Sberbank, por nuk i ngrinë asetet e saj. shkruan swissinfo.

Shtetet e Bashkuara zgjeruan gjithashtu fushën e kufizimeve ekzistuese ndaj amerikanëve që merren me borxhin dhe kapitalin e ndërmarrjeve shtetërore ruse. Kufizimet zbatohen për 13 firma, duke përfshirë Gazprombank, Bankën Ruse Bujqësore dhe Gazprom.

Nëse Shtetet e Bashkuara vendosin të shtrëngojnë sanksionet e saj ndaj bankave dhe firmave tashmë të goditura me kufizime, mund të përdorin mjetin e saj më të fuqishëm sanksionues dhe t’i shtojnë ato në listën e shtetasve të caktuar specialë (SDN). Një veprim i tillë do t’i largonte ata nga sistemi bankar amerikan, do të ndalonte tregtinë e tyre me amerikanët dhe do të ngrinte asetet e tyre amerikane.

Shtetet e Bashkuara mund të synojnë gjithashtu ndërmarrje të mëdha shtetërore në sektorë të tjerë, duke përfshirë energjinë, miniera, metale dhe sektorët e transportit detar, tha Edward Fishman, i cili ka punuar për sanksionet ndaj Rusisë në Departamentin e Shtetit gjatë administratës së Presidentit Barack Obama.

Shtetet e Bashkuara gjithashtu mund të vendosin kompanitë e mëdha ruse në një listë të zezë tregtare, duke i detyruar furnizuesit e tyre të kërkojnë licenca speciale për t’u shitur atyre çdo send të prodhuar në SHBA. Në përgjithësi, licencat do të refuzoheshin. /albora.ch/

Lexo edhe:

Marketing