Kuvendi i Shqipërisë dje hodhi poshtë rezolutën për gjenocidin në Srebrenicë dhe lideri i opozitës Sali Berisha akuzoi deputetët e partisë së kryeministrit Edi Rama se “votuan me urdhër të Aleksandër Vuçiqit”. Rama u përgjigj duke thënë se “kjo është një lojë e poshtër”.

Marketing

Bashkëbiseduesit e Antena M Milivoj Beshlin dhe Davor Gjenero shohin në këtë votim një lidhje me projektin Ballkani i hapur, promotorët kryesorë të të cilit janë Rama dhe Vuçiq.

Beshlin thotë se nuk është i befasuar nga rezultati i votimit në Tiranë.

“Mosmiratimi i Rezolutës për gjenocidin e Srebrenicës në parlamentin shqiptar është padyshim një marrëveshje mes Aleksandër Vuçiqit dhe Edi Ramës, është mbi të gjitha një vendim imoral që nuk është në interesin e vetë Shqipërisë, si shoqëri. “Është e qartë se Ballkani i Hapur po kërkon viktima dhe se tashmë është konfirmuar edhe një herë se Ballkani i Hapur është një projekt i Serbisë së Madhe dhe Shqipërisë së Madhe ”, tha Beshlin.

Nga ana tjetër, Gjenero nuk e priste një vendim të tillë nga parlamenti shqiptar, i cili sipas tij është rezultat i Ballkani i hapur dhe aleancës Rama-Vuçiq.

“I vetmi shpjegim që shoh për sjelljen në këtë rast është kjo lidhje, e cila nuk mund t’i sjellë dobi Shqipërisë në terma afatgjatë. Nuk dihet nëse është thjesht naivitet i Ramës apo një lloj bashkëpunimi në disa projekte të fshehura të fuqive të mëdha”, thotë Gjenero.

Gjenero beson se vendet e rajonit duhet të jenë të kujdesshme kur bëhet fjalë për Ballkanin e Hapur.

“Kam frikë se ky projekt është një grep i rrezikshëm për vendet të cilave u drejtohet, se nga ai projekt përfiton vetëm Serbia dhe ekonomia e saj, por edhe përfitime politike. Serbia po e përdor projektin si anën tjetër të medaljes së konceptit të “botës serbe” , thotë Gjenero, duke komentuar deklaratën e fundit të kryeministrit Dritan Abazovic në mbështetje të Ballkanit të Hapur. Sipas Gener-it, kjo deklaratë është politikisht e pamatur dhe e rrezikshme.

“Sidomos tani që është bërë e qartë për Bashkimin Evropian se cili është sfondi i atij projekti. BE-ja fillimisht iu afrua kësaj në mënyrë shumë naive dhe naive, dhe u desh shumë kohë për të kuptuar se ajo nuk ishte në përputhje me vlerat themelore evropiane. Nuk është racionale tani që të punohet për të bërë ndonjë lëshim në interes të Serbisë dhe nuk shoh se çfarë përfitimesh mund të ketë Mali i Zi nga bashkimi në projekt”, tha Gjenero.

Beshlini nuk ka dilemë kur bëhet fjalë për synimet e kryeministrit Abazovic, sepse ai beson se edhe qeveria aktuale malazeze është fryt i Ballkanit të Hapur.

“Dje Abazovic shkoi te Patriarku Porfirio, duke marrë me vete një përfaqësues të komunitetit kombëtar shqiptar dhe serb, të dy personalitete pa peshë politike dhe integritet të veçantë. Ideja ishte të dërgohej një mesazh se qarqet e Serbisë së Madhe dhe Shqipërisë së Madhe qëndrojnë pas idesë së një qeverie të re dhe se kjo marrëveshje themelore do të nënshkruhet jo vetëm kundër shtetit të Malit të Zi, por edhe kundër interesave të shumicës malazeze. njerëzit në Mal të Zi. Ndër të tjera, është edhe rezultat i Ballkanit të Hapur”, tha Beshlin.

Për pasojat e Ballkanit të Hapur për rajonin, Beshlin tha se “tani ne i shohim dy projektet më të rrezikshme në shkallë të gjerë në Ballkan në një sintezë”.

“Dhe ai politik, i cili është shumë i rrezikshëm dhe do të jetë shumë shkatërrues, veçanërisht për Malin e Zi, Bosnjë dhe Hercegovinën, Kosovën dhe me shumë gjasa për Maqedoninë e Veriut”. “Kjo sintezë e Serbisë së Madhe dhe Shqipërisë së Madhe do të bëhet edhe më e rrezikshme kur të bashkohet projekti i Kroacisë së Madhe, i cili tashmë është paralajmëruar shumë seriozisht nga presidenti kroat Zoran Milanoviç, me deklaratat e tij ekstreme kur bëhet fjalë për Bosnjën dhe Hercegovinën”, tha Beshlin.

Marketing