Virologu Christian Drosten thotë se tani për tani Omicron është i butë, por kjo mund të ndryshojë shpejt dhe se kjo do të ishte problematike për të pavaksinuarit. Sipas tij, vaksinimi është ende mënyra më e mirë për të arritur imunitetin bazë.

Marketing

Deri më tani, Omicron konsiderohet të jetë varianti më i butë i koronës. Edhe pse është dukshëm më ngjitëse se sa Delta, praktikisht askush nuk përfundon në terapi intensive për shkak të saj, shkruan blick, transmeton albora.ch.

Virologu gjerman Christian Drosten guxon të dyshojë nëse do të vazhdojë kështu. Në një intervistë për Deutschlandfunk, ai thotë se është e mundur që një rikombinim i deltës dhe Omicron-it do të ndodhë në të ardhmen. “Do të ishte një virus i ri që, nga njëra anë, “mbart proteinën spike të virusit omicron për të vazhduar të gëzojë këtë avantazh imunitar, por ka pjesën tjetër të gjenomit të virusit delta. Pra, kjo do të thotë se ky mutant kombinon vetitë më të forta nga të dy variantet – një lloj varianti “Deltakron”, thotë ai.

Efekt më i fortë patogjen i rrezikshëm për të pavaksinuarit

Për këtë arsye, virologu e konsideron të gabuar dhe të rrezikshëm të besosh se tani mund të infektohet me Omicron praktikisht pa kujdes, të ketë një ecuri të lehtë dhe më pas të jetë imun.

Ai thekson: “Nuk është e sigurt që virusi omicron do të mbetet në këtë gjendje disi të zbutur siç është tani. Është një situatë shumë e lëkundshme për momentin”.

Sipas tij, mund të ndodhë që brenda pak javësh të ketë papritmas një variant Omicron që “sjell sërish me vete një efekt patogjen më të fortë. Ata që nuk janë vaksinuar, atëherë nuk do të kenë mbrojtje imune kundër këtij efekti. Nuk mund të vaksinoheshe as kundër kësaj kaq shpejt”, vazhdon virologu gjerman.

Infeksioni nuk jep imunitet afatgjatë

Në një rast të tillë, një infeksion natyral do të ishte pak i dobishëm. Sepse virusi nuk siguron në mënyrë të besueshme imunitet mbrojtës në infeksionin natyror për një kohë të gjatë, thotë Drosten. Për të arritur një të tillë, njerëzit do të duhet të kalojnë infeksione të shumta me secilin prej këtyre varianteve. Megjithatë, kjo mund të marrë vite. Prandaj gjermani e konsideron të dobishëm një vaksinim të katërt të përshtatur me Omicron. Një substancë e tillë mund të pritet nga pranvera.

Drosten thekson se në një shoqëri si Gjermania, ku popullsia është mjaft e vjetër, imuniteti bazë fillimisht mund të fitohet vetëm përmes një “vaksinimi të gjerë”, nëse nuk doni të rrezikoni shumë vdekje. Me imunitet të plotë të vaksinimit, Drosten nënkupton tre vaksinime.

Mbrojtja nga sëmundjet dhe transmetimi

Pra, kur do të përfundojë pandemia?

Drosten thotë se përveç mbrojtjes nga sëmundjet në popullatë, nevojitet edhe mbrojtja nga transmetimi. Mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga sëmundjet është vaksinimi. Për mbrojtje kundër transmetimit, imuniteti duhet të krijohet drejtpërdrejt në mukozën.

Një mënyrë për ta arritur këtë është nëpërmjet infeksionit.

Virologu tutje vë në pah se mënyra tjetër për tu mbrojtur nga transmetimi do të ishin vaksinat e përshtatura, të cilat do të administroheshin, për shembull, përmes një spray nazal. Në këtë mënyrë, sipas tij viruset e dobësuara të korona mund të gjenerojnë imunitet direkt në mukozën pa pasur nevojë të infektohen. /albora.ch/

Marketing