Nëse edhe ju i përkisni asaj kategorie njerëzish që mendimi për një patate të skuqur ju sjell gëzim, lajmet për konsumimin e saj janë të kundërta. Patate të skuqura, pra, mund të kenë pasoja negative për shëndetin mendor të konsumatorëve , argumenton një grup shkencëtarësh nga provinca Hangzhou, Kinë.

Marketing

Gjetjet e hulumtimit treguan se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të skuqura , veçanërisht patate të skuqura, mund të rrisë rrezikun e ankthit me 12% dhe rrezikun e depresionit me 7% krahasuar me ata që zgjedhin të hanë shëndetshëm. Veçanërisht, rreziku i ankthit dhe depresionit ishte më i lartë tek konsumatorët e rinj.

Kujtohet se ushqimet e skuqura tashmë janë futur në “listën e kuqe” për shfaqjen e obezitetit, tensionit të lartë dhe problemeve të tjera shëndetësore. Rezultatet e studimit “i hapin rrugën reduktimit të konsumit të ushqimeve të skuqura për të mirën e shëndetit mendor”, thuhet në studimin e publikuar në revistën “PNAS”, siç pretendohet nga CNN.

Por ekspertët që studiojnë ushqimin thonë se rezultatet kanë nevojë për hetime të mëtejshme dhe nuk është e qartë nëse ushqimet e skuqura shkaktojnë probleme të shëndetit mendor, apo nëse njerëzit me depresion ose ankth u drejtohen këtyre pjatave të lehta për rehati.

Studimi kinez vuri nën mikroskop 140,728 njerëz për 11.3 vjet. Pas përjashtimit të pjesëmarrësve të diagnostikuar me depresion në dy vitet e para, pati 8,294 raste ankthi dhe 12,735 raste të depresionit në mesin e ngrënësve të ushqimeve të skuqura.

Përveç kësaj, ata që hanin patate të skuqura kishin një rrezik 2% më të lartë për depresion sesa ata që hanin mish të bardhë të skuqur. Në hulumtimin e ri, shkencëtarët arritën në përfundimin se akrilamidi është fajtor për rritjen e rrezikut të ankthit dhe depresionit . Ky është një kimikat që krijohet në procesin e skuqjes, veçanërisht në patate të skuqura . Profesor Walter Willett Profesor i Epidemiologjisë dhe Ushqyerjes në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvarditthekson se “efektet shëndetësore të atyre që konsumojnë ushqime të skuqura varen nga dy faktorë: çfarë ushqimesh janë të skuqura dhe çfarë lloj yndyre përdoret për skuqje.

Patatet janë fajtore sepse shkaktojnë një rritje të sheqerit duke ndikuar në hormonet, por në shumicën e rasteve fajin e ka yndyra. Hulumtimi gjithashtu vazhdoi të zbulojë se akrilamide gjendet edhe në ushqime të tjera. si kafeja sepse kokrrat janë të pjekura apo edhe në tostin që hamë për shkak të përdorimit të proteinave dhe karbohidrateve.

Marketing