Ideja e guximshme e një përshpejtuesi të grimcave në një unazë nëntokësore lindi në fund të viteve 1970, ndërsa fizikanët nga shtetet anëtare të Cern-it debatuan për të ardhmen afatgjatë të fizikës me energji të lartë në Evropë, shkruajnë mediat zviceran, përcjell Albora.ch. Përplasësi i madh elektron-pozitron (LEP) duhet të jetë përshpejtuesi i grimcave për të studiuar proceset themelore në univers në të ardhmen. Brenda makinës gjigante, elektronet dhe homologët e tyre antimateries, pozitronet, do të përplaseshin me shpejtësinë e dritës në një unazë nëntokësore 27 kilometra të gjatë.

Marketing

Vetëm rrallëherë ka pasur kaq shumë konsensus midis shkencëtarëve evropianë për një instrument kërkimi, deklaroi Këshilli i CERN-it në atë kohë. Kështu, ndërtimi i përshpejtuesit u miratua zyrtarisht më 22 maj 1981.

Shtatë vjet më vonë kishte ardhur koha: dy skajet e tunelit të unazës u bashkuan me një gabim prej vetëm një centimetri. Në përurimin e projektit prej 1.3 miliardë frangash, nën masat më të rrepta të sigurisë, siç raportonte në atë kohë SDA, ishin të ftuar “Të ftuarit e shquar”. Midis tyre ishin mbreti suedez Carl Gustaf, Princesha Margriet e Holandës dhe Princi Trashëgimtar i Norvegjisë.

“Supermakina e shekullit 21”

LEP dha një kontribut të rëndësishëm në krijimin e Modelit Standard të fizikës së grimcave, teoria më e mirë shkencore deri më sot për të përshkruar universin. Për shembull, grimcat elementare të parashikuara më parë teorikisht, bozonet W dhe Z, janë verifikuar eksperimentalisht.

Pas 11 vitesh epoka e LPP-së mori fund. Por tuneli nuk mbeti i shkretë: Përplasësi i Madh i Hadronit (LHC) zuri vendin e LEP. Përshpejtuesi më i madh dhe më i fuqishëm i grimcave në botë u vu në funksion në vitin 2008 – “super makina e shekullit të 21”. Në të, dy rreze protonike qarkullojnë në drejtime të kundërta – kur ato përplasen, arrihen gjendje si ato menjëherë pas Big Bang. Për shembull, dhjetë vjet më parë zbulimi i bujshëm i një grimce të re elementare, bozonit Higgs.

Në fund të prillit të këtij viti, LHC-ja filloi përsëri pas një ndërprerjeje trevjeçare të mirëmbajtjes dhe modernizimit. Falë energjive edhe më të larta, fizikanët presin njohuri edhe më të thella për atë që e mban botën të bashkuar. Ata jo vetëm që duan të arrijnë në fund të bozonit Higgs, por gjithashtu duan t’i nënshtrojnë Modelin Standard të fizikës së grimcave testeve të tij më rigoroze deri më sot dhe të fillojnë një kërkim për fenomene fizike përtej Modelit Standard.

Marketing