Pas Koronës dhe lisë së majmunëve, virusi i ri dhe i rrezikshëm Langya henipa tani po përhapet në Kinë. Ajo çon në dështim të organeve tek pacientët, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch .

Marketing

Me sa duket ka pasur një shpërthim të këtij patogjeni të ri në rajonet kineze të Shandong dhe Henan. Ashtu si koronavirusi dhe lija e majmunëve, i ashtuquajturi henipavirus Langya (LayV) ka të ngjarë të jetë transmetuar nga kafshët te njerëzit. Siç raportojnë mediat tajvaneze , duke cituar Qendrat Kombëtare për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC), tashmë ka 35 raste të infeksionit në provincat e prekura.

Simptomat

Në një studim të botuar në New England Journal of Medicine , studiuesit raportojnë se nëntë nga pacientët ishin gjithashtu të infektuar me patogjenë të tjerë, kështu që testimi i simptomave u krye vetëm në 26 të tjerët.

U zbulua se të gjithë pacientët kishin ethe. Simptomat e tjera të lehta – lodhja, kollitja, humbja e oreksit, dhimbjet e muskujve, nauzea, dhimbje koke dhe të vjella – u gjetën në rend zbritës vetëm në 54 deri në 35 përqind të të ekzaminuarve.

Dështimi i organeve

Nëse kjo do të ishte e gjitha, askush nuk do të kishte nevojë të shqetësohej, por për fat të keq, henipavirusi Langya gjithashtu mund të shkaktojë komplikime serioze. Çdo i dyti pacient tregoi një reduktim të numrit të qelizave të bardha të gjakut dhe çdo i treti pacient gjithashtu kishte reduktim të numrit të trombociteve. Sëmundja çoi në dështim akut të mëlçisë në 35 përqind, dhe dy nga 26 pacientët vuanin gjithashtu nga dështimi i veshkave.

Virusi mund të jetë transmetuar nga gocat dhe brejtësit shërbejnë si pritës i tij. Një mostër pozitive u gjet në një në katër kërpudha të testuara në 25 lloje të kafshëve të egra në rajone. Shrews transmetojnë gjithashtu virusin Borna, i cili është vdekjeprurës për njerëzit.

Pikë e ndritshme

Zëvendësdrejtori i përgjithshëm i CDC i Tajvanit, Chuang Jen-hsiang konfirmoi shpërthimin e virusit të dielën. Sipas tij, ka ende një rreze shprese: Të 35 të prekurit ka të ngjarë të jenë infektuar në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri dhe nuk e kanë transmetuar virusin te familjet e tyre apo te personat e tjerë të kontaktit. Kjo sugjeron që henipavirusi Langya është shumë i vështirë për t’u transmetuar nga personi në person.

Duke testuar

Por kjo është vetëm një teori në këtë pikë. Shkencëtarët tashmë po punojnë me shpejtësi të plotë në analizën e virusit të ri dhe në një opsion testimi praktik për të qenë në gjendje të monitorojnë nga afër përhapjen midis njerëzve në rajon, si me Corona.

Marketing