Deri më tani, kushdo që dëshironte të vaksinohej kundër koronës, duhej ta bënte me gjilpërë,  tani një copëz mund të shkaktojë një revolucion. Pikërisht nje gjë e tillë është duke u testuar në Zvicër.

Marketing

Tani një vaksinim i ri patch duhet të korrigjojë situatën. Studiuesit në kompaninë britanike Emergex Vaccines Holding Ltd kanë zhvilluar një vaksinë të veçantë që do të administrohet përmes patch-it.

Në mënyrë të veçantë, copëza shtypet shkurtimisht në lëkurë dhe më pas hiqet, vaksina hyn në trup me mikrogjilpëra. Gjilpërat nuk mund të ndihen nga personi i vaksinuar dhe mezi depërtojnë një milimetër në lëkurë.

Blick raportoi në nëntor se testet e para zhvillohen në Gjermani. Studimi tanimë ka filluar. Që nga 10 janari, 26 vullnetarë kanë marrë dozën bazë të vaksinës përmes patch-it në CHUV të Lozanës. Një dozë e dytë, më e fortë duhet të pasohet disa javë më vonë. Shkencëtarët nga Universiteti i Lozanës i ndjekin më pas pjesëmarrësit për gjashtë muaj.

Sipas studiuesve, vaksina është krijuar për të ndërtuar qeliza të kujtesës. Këto e bënë vaksinën më të qëndrueshme dhe më të mbrojtur kundër varianteve të tjera të virusit. Studiuesit shpresojnë për imunitet afatgjatë kundër koronës. Përveç kësaj, vaksinat përforcuese nuk duhet të jenë më të nevojshme.

Studimi zviceran është i pari në botë me vaksinën e re patch. Nuk është përcaktuar ende se kur dhe nëse kjo do të përdoret nga publiku i gjerë. Rezultatet e para të studimit duhet të jenë të disponueshme në qershor 2022. /albora.ch/

Marketing