Deri më sot, Zvicra është një nga një pjesë e vogël e vendeve evropiane perëndimore që nuk janë anëtarësuar në Bashkimin Evropian.

Marketing

Një frazë “paradoks zviceran” është përdorur për të përshkruar refuzimin e palëkundur të vendit për t’u bashkuar me Bashkimin. Kjo për shkak se ekonomia e Zvicrës mbështetet shumë në eksportet dhe partneri kryesor tregtar i saj është BE-ja, transmeton albora.ch.

Një tjetër paradoks është se rreth një e katërta e popullsisë së Zvicrës janë të huaj, shumica e tyre nga BE-ja.

Por kjo nuk do të thotë se përpjekjet për t’u anëtarësuar në BE nuk janë bërë.

Sidoqoftë, Këshilli Federal arriti në përfundimin se mbesin dallime thelbësore midis Zvicrës dhe BE-së në aspektet kyçe dhe përfundoi bisedimet.

Të dy palët arritën në një ngërç pasi BE-ja refuzoi t’i nënshtrohet kërkesave të presidentit zviceran Guy Parmelin për të përjashtuar çështjet kryesore që lidhen me ndihmën shtetërore, mbrojtjen e pagave dhe lirinë e lëvizjes nga pakti.

Por a ka gjasa që Zvicra të anëtarësohet në BE në të ardhmen e parashikueshme? Sipas Warner, JO./albora.ch/

Marketing