Edhe pse ne e dimë shumë mirë se cilat ushqime nuk duhet as t’i shikojmë nëse, për shembull, kemi kolesterol të lartë, kjo nuk na pengon të zgjedhim atë lloj ushqimi në shumicën e rasteve. Ka të bëjë vetëm me faktin se nuk iu rezistojmë këtyre ushqimeve apo arsyet janë shumë më komplekse?

Marketing

Ekspertët besojnë se ka një sërë arsyesh pse ne i drejtohemi ushqimeve të tilla dhe se gjithçka varet nga individi dhe rrethanat. Edhe pse i gjithë ushqimi mund të klasifikohet si “ushqim i shëndetshëm”, ka nga ato ushqime që janë më pak të shëndetshme dhe që do të preferonim t’i konsumonim.

Si funksionon truri kur vendosim të hamë diçka?

Gjatë procesit të konsumimit të ushqimit stimulohen dy zona të trurit. Ka dy shtytës të ndryshëm që na çojnë drejt tij dhe kjo është të pëlqejmë ushqimin kur e hamë ose ta dëshirojmë atë. Ashtu si në rastin e duhanpirësve që mund të mos pëlqejnë të pinë duhan, por dëshirojnë një cigare, kështu është edhe me ushqimin.

Duke marrë parasysh gjendjen emocionale, dëshirojmë ushqime të caktuara.

Pamja e ushqimit gjithmonë na tërheq

Me përmendjen e picës ose tortës, shumë do të zgjerojnë bebëzat dhe fakti është se pamja ose shija që ata njohin mirë tërheq shumë dhe i bën ta hanë atë. Një tjetër gjë që vihet re është se ne e lidhim ushqimin me argëtimin ose ndonjë ngjarje, kështu që na bën ta konsumojmë më shumë sesa nëse na shijon.

Ndonjëherë ne analizojmë dëshirën sipas kostos dhe ndikimit afatgjatë

Ndonjëherë ne priremi të vendosim kënaqësinë para çdo gjëje tjetër dhe nuk mendojmë se çfarë do të ndodhë në të ardhmen. Truri i njeriut mendon në mënyrën se si “e tashmja është më e vështirë se e ardhmja”. Mund të shkojë përtej ushqimit, si p.sh. të vendosësh nëse do të shtosh para në kursime apo do t’i shpenzosh tani? 

Marketing