Papa Emeritus Benedikt XVI është paditur në një raport të ri mbi abuzimin seksual në kryedioqezën e Mynihut dhe Freisingut.

Marketing

Një raport ekspertësh akuzon Papën Emeritus Benedikt XVI për sjellje të gabuar në trajtimin e katër rasteve të abuzimit seksual gjatë kohës së tij si kryepeshkop i dioqezës së Mynihut dhe Freisingut, raporton blick, përcjellë albora.ch.

Këtë e tha avokati Martin Pusch në prezantimin e raportit të porositur nga arkidioqeza në Mynih. Në të gjitha rastet, Benedikti atëherë kardinali Joseph Ratzinger e kishte kundërshtuar ashpër sjelljen e gabuar.

Kritikët kanë kohë që e akuzojnë Ratzinger për sjellje të gabuar, veçanërisht në marrëdhëniet me priftin nga Rhine-Westphalia e Veriut. Thuhet se burri abuzonte shumë herë me djemtë.

Ai u transferua në Bavari gjatë qëndrimit të Ratzinger, ku ai u dënua për abuzim të fëmijëve dhe thuhet të ketë rishkuar herë pas here.
Pasardhësi i Ratzinger si kryepeshkop i Mynihut, Kardinali Friedrich Wetter, gjithashtu akuzon sipas raportit, i cili shqyrtoi periudhën midis 1945 dhe 2019, për sjellje të gabuar në 21 raste.

Wetter nuk i kishte mohuar rastet, por sjellje të gabuar nga ana e tij, tha Push. Kolegu i tij, avokati Ulrich Wastl, foli për një “buxhet horror”.

Në përgjithësi, raporti i ri i dioqezës katolike jep një dëshmi të keqe. Edhe në kohët e fundit, nuk ka ndodhur asnjë “ndryshim modeli” me një fokus në të prekurit, tha Push. “Deri në të kaluarën e fundit dhe në disa raste edhe sot, partitë e plagosura ndeshin pengesa.”

I lindur në vitin 1927, Ratzinger ka qenë kryepeshkop i Mynihut dhe Freising për pesë vjet që nga viti 1977.

Në vitin 1982, Papa Gjon Pali II e emëroi kreun e Kongregacionit të fuqishëm për Doktrinën e Besimit, pasues i Inkuizicionit Romak. Pas vdekjes së Gjon Palit II në vitin 2005, ai u zgjodh papë në mënyrë koncllave. Në shkurt 2013, ai dha dorëheqjen papritur. Që nga ajo kohë, ai ka jetuar në izolim në Vatikan./albora.ch/

Marketing