Për ata që i kafshojnë deri në lot, zakonisht themi se kanë gjak të ëmbël. Ka shumë mite se pse mushkonjat kafshojnë më shumë se një dhe ikin nga të tjerët si djalli nga kryqi.

Marketing

Madje ekziston një teori që nëse hani një banane, ajo nuk do t’ju afrohet as edhe një kilometër.

Shkenca ofron përgjigje edhe për këtë pyetje. Mushkonjat me të vërtetë zgjedhin se kur do të kafshojnë më mirë, dhe këtu është një listë se kush është ushqimi i tyre i preferuar në menu.

1. Personat e grupit zero të gjakut

Njerëzit që kanë një grup gjaku prej 0 mushkonjash janë një kënaqësi e vërtetë. Shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Shëndetit në Shtetet e Bashkuara e vërtetuan këtë në një kampion prej 64 personash.

2. Gratë shtatzëna

Kur gratë janë shtatzëna, trupi i tyre prodhon dukshëm më shumë nxehtësi, gjë që tërheq veçanërisht mushkonjat. Në një nga studimet e shumta për mënyrën e transmetimit të malaries, mjekët zbuluan se gratë shtatzëna tërhiqen nga mushkonjat dy herë më shumë se gratë që nuk janë shtatzënë.

3. Alkooli

Shkencëtarët u dhanë njëmbëdhjetë burrave të pinin 3.5 decilitra birrë. Vetëm njëri prej tyre nuk ka pirë asnjë pikë alkool. Më pas ata matën përmbajtjen e alkoolit në djersë dhe numrin e pickimeve të mushkonjave. Ky studim interesant dhe i vogël solli në përfundimin se mushkonjat, përveç që pëlqejnë të pinë gjak, shijojnë edhe pirjen e alkoolit në të. Hulumtimi u krye nga Shoqata Amerikane e Kontrollit të Mushkonjave.

4. Erë e keqe

Djersa dhe era e pakëndshme e trupit të mushkonjave janë njësoj si pëlhura e kuqe e toreadorit të demit. Shkencëtarët kanë regjistruar se disa trupa njerëzor lëshojnë erëra që i tërheqin mushkonjat, por edhe ato aroma që i largojnë ato. Ata u përpoqën të izolonin repelentë, por ende nuk dihet saktësisht se cilat erëra trupore i largojnë. Djersa dhe era e keqe i tërheqin patjetër.

5. Mikrobet e lëkurës

Në lëkurën tonë jetojnë baktere që lëshojnë erëra, të cilat i ftojnë mushkonjat të kafshojnë ose të largojnë. Nuk dihet se cilat baktere sekretojnë substanca që tërheqin mushkonjat, megjithatë është regjistruar se disa persona, të cilët kishin alergji të caktuara bakteriale, u zmbrapsën nga gjakpirësit e vegjël.

6. Dioksidi i karbonit

Njerëzit mbipeshë dhe gratë shtatzëna, të cilat nxjerrin më shumë dioksid karboni, janë objektiva të lehta për mushkonjat. Monoksidi i karbonit që nxjerrim nga mushkonjat shërben si pikë referimi në hapësirë, dhe nëse nuk është aty, atëherë ato mbështeten në nxehtësinë që lëshojnë trupat tanë dhe faktorë të tjerë që u diskutuan në pikat e mësipërme.

7. Ushtrimi

Vrapimi përgjatë argjinaturës së lumit ose nëpër pyll me siguri do të rezultojë në pickimin e mushkonjave. Domethënë, kur ushtrohemi, nxjerrim acid laktik, i cili është një karrem i vërtetë për ta. Acidi ekskretohet përmes lëkurës, gjatë djersitjes së shtuar.

Foto: Pixabay

Marketing