Kryeministri i Irlandës së Veriut, Paul Givan ka njoftuar dorëheqjen e tij në shenjë proteste ndaj rregullave të dakorduara të Brexit për Irlandën e Veriut.

Marketing

“Sot i vjen fundi ai që ka qenë privilegji i jetës sime, të shërbej si Ministër i Parë i Irlandës së Veriut”, u tha Givan gazetarëve të enjten në mbrëmje.

Mosmarrëveshja mbi të ashtuquajturin Protokoll të Irlandës së Veriut, të cilin qeveria britanike e kishte negociuar me BE-në pas Brexit-it, kishte arritur në krye. Ministri i Bujqësisë së Irlandës së Veriut, Edwin Poots, i DUP-së, njoftoi se do të ndalonte kontrollet doganore për importet britanike të dakorduar me BE-në.

Qeveria britanike e mbështeti këtë hap. Megjithatë, komisioni i BE-së, partia e koalicionit Sinn Fein dhe Irlanda fqinje, e kritikuan ashpër njoftimin si të paligjshëm.

Si rezultat, qeveria e unitetit e balancuar me kujdes midis DUP-së me prirje protestante, e cila mbron bashkimin me Britaninë e Madhe, dhe partisë katolike-republikane Sinn Fein, e cila po përpiqet për ribashkim me Irlandën, nuk mund të vazhdojë në formën e saj aktuale.

Zëvendëskryeministrja e barabartë me Sinn Fein, Michelle O’Neill, gjithashtu do të duhej të largohej.

Kryeministri Givan mori detyrën në qershor pas një lufte të ashpër për pushtet brenda DUP-së. Udhëheqësi i partisë Jeffrey Donaldson ka kërcënuar prej muajsh se do të tërheqë ministrat e tij nga qeveria e unitetit në shenjë proteste ndaj protokollit të Irlandës së Veriut.

Protokolli i Irlandës së Veriut parashikon që provinca britanike do të vazhdojë të ndjekë rregullat e tregut të brendshëm të BE-së dhe bashkimit doganor. Kjo shmang një kufi të vështirë me Irlandën, i cili do të çonte në tensione të reja në zonën e ish-luftës civile.

Megjithatë, kjo krijoi një kufi doganor brenda Britanisë. Prandaj, qeveria britanike, e cila negocioi vetë protokollin, dhe DUP-ja duan të rrëzojnë rregulloren./albora.ch/

Marketing