Ai u përfshi në çështjen e Brian-it në Cyrih dhe në rastin e Julian Assange në Londër, por studiuesi ligjor zviceran Nils Melzer tani po largohet nga mandati i tij si Raportues Special i OKB-së për torturën, në fund të marsit.

Marketing

Melzer do të marrë një post në korrik, si drejtor në Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (ICRC).

Të dy funksionet nuk janë të përputhshme, tha Melzer nga Agjencia Gjermane e Shtypit, raporton blick, transmeton albora.ch.

Ndërsa, raportuesi special i OKB-së duhet të flasë një gjuhë të thjeshtë dhe të mobilizojë publicitetin, KNKK-ja është më shumë për konfidencialitetin dhe dialogun e vazhdueshëm jashtë syve të publikut.

KNKK kujdeset për viktimat e konflikteve të armatosura në të gjithë botën.

“Prisja që Zvicra t’u përgjigjej pyetjeve”

Si raportues special i OKB-së për torturën, Melzer kishte folur ndër të tjera në rastin Brian. Ai vazhdimisht kishte kritikuar ashpër kushtet e burgut të të burgosurit të njohur në shkallë vendi dhe i kishte cilësuar ato si “çnjerëzore”.

Ai ishte i mërzitur që Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (FDFA) i dërgoi një deklaratë nga gjyqësori i Cyrihut përgjegjës për paraburgimin në përgjigje të pyetjeve që ai i kishte bërë Zvicrës zyrtare.

“Prisja që Zvicra t’i përgjigjej pyetjeve të mia dhe të sqaronte seriozisht akuzat”, tha ai në atë kohë, duke paralajmëruar ndërhyrje të mëtejshme.

I njohur ndërkombëtarisht për Julian Assange

Zvicerani u bë i njohur ndërkombëtarisht veçanërisht për kritikat e tij ndaj gjyqësorit britanik në rastin e Julian Assange.

Themeluesi i Wikileaks është në paraburgim ekstradimi në Londër.

Shtetet e Bashkuara duan ta nxjerrin në gjyq, pasi sipas tyre ai ka publikuar informacione sekrete që rrezikojnë jetë njerëzish.

“Një vendim i gjykatës britanike në dhjetor që e bën më të mundshëm ekstradimin ishte një “gjykim i motivuar politikisht”, tha Melzer.

Shkelje të të drejtave të njeriut në demonstratat e Corona?

Raportuesi special i OKB-së tërhoqi gjithashtu vëmendjen ndërkombëtare në verën e vitit 2021 kur kritikoi veprimet ndonjëherë të dhunshme të policisë së Berlinit në takime të paautorizuara kundër politikës së Korona.

Mund të jenë kryer shkelje të të drejtave të njeriut, tha ai në atë kohë.

Ai ka marrë një përgjigje për kërkesën e tij me shkrim për një deklaratë nga Berlini në fund të vitit 2021, por ende nuk e ka vlerësuar atë, tha Melzer.

Ai nuk e di ende nëse hapa të mëtejshëm janë të nevojshëm./albora.ch/

Marketing