Kushdo që mori pjesë në transportimin e armëve në Ukrainë me një këmbë është tashmë në atë luftë”.

Marketing

Parlamenti hungarez konfirmoi sot mandatin e ri të kryeministrit Viktor Orban, kreut të partisë Fidesz, e cila drejton vendin që nga viti 2010. Ai u zgjodh me 133 vota pro, ndërsa 27 deputetë ishin kundër. Orban bëri betimin dhe mbajti një fjalim mjaft të errët për të ardhmen e Evropës.

“Dekada e ardhshme do të jetë një dekadë rreziku, pasigurie dhe lufte,” tha ai.

Ai shtoi se lufta në Ukrainë dhe sanksionet evropiane që pasuan krijuan një krizë energjetike që mund të çojë në recesion dhe stagnim në Evropë. Ai gjithashtu beson se do të kthehen epidemitë e reja dhe se vala e refugjatëve nga vendet e varfra në ato të pasura do të rritet dhe se pasojat ekonomike të të gjithë këtyre faktorëve do të jenë shumë të rënda. Lufta në Ukrainë, tha Orban, do të ndihet nga e gjithë bota, shkruan Daily News Hungary .

– Një dekadë luftë po hapet para syve tanë. Ne duhet të fillojmë të mendojmë jo për atë që duam, por për realitetin tonë – tha kryeministri i ri i vjetër hungarez.

Ai theksoi se prioriteti i tij është të shmangë zvarritjen e Hungarisë në konfliktin ruso-ukrainas dhe të sigurojë paqen dhe sigurinë në vendin e tij. Ai shtoi se lufta në lagjen e Hungarisë ka të ngjarë të jetë më e gjatë se sa pritej dhe se do të përfshinte armë që do të ishin “të vështira për t’u injoruar” dhe do të përbënin një kërcënim të vazhdueshëm për sigurinë e vendit. Analistët me siguri do të jenë të interesuar në deklaratën e tij se të gjithë ata që morën pjesë në transportin e armëve në Ukrainë janë “një këmbë tashmë në luftë”.

– Ne mbështesim paqen. Lufta shkatërron, paqja ndërton. Ne duam një armëpushim, një armëpushim dhe bisedime paqeje. Ky është qëndrimi ynë – tha kryeministri hungarez.

Ai tha se masat ekonomike që do të “shkatërronin familjet hungareze” nuk janë të pranueshme dhe nuk do të miratohen.

“Brukseli po abuzon çdo ditë me fuqitë e tij dhe po përpiqet të na imponojë vendime të vështira dhe të këqija”, shtoi ai, duke shtuar se Hungaria kishte treguar një fytyrë tolerante ndaj migrantëve, çështjeve gjinore dhe gjinore dhe embargos së naftës.

– Por ne nuk do të heqim dorë nga mbrojtja e kufijve tanë. Ne nuk mund t’i lëmë emigrantët të shkojnë dhe do të mbrojmë vlerat tona familjare dhe nuk mund t’i lëmë aktivistët e gjinisë dhe seksit në shkolla – tha ai.

Në përfundim, ai tha se pavarësisht gjithçkaje, është në interesin e Hungarisë që në dekadën e ardhshme të mbetet në Bashkimin Evropian.

Foto: Wikipedia

Marketing