Ministri i Jashtëm austriak bën thirrje për vendosmëri më të madhe në lidhje me integrimin evropian të vendeve të Evropës Juglindore – dhe jep propozime konkrete, edhe për Ukrainën, shkruan Welt gjerman.

Marketing

Në një intervistë me të përditshmen e Berlinit Welt, Ministri i Jashtëm austriak  Alexander Schallenberg tha se lufta në Ukrainë ishte “milje larg nga një zgjidhje diplomatike” dhe dyshonte se Moska do t’i jepte “një shans serioz diplomacisë” në këtë kohë.

I pyetur nga një gazetar i Welt se cili është qëllimi i Perëndimit në Ukrainë, ai përgjigjet pa mëdyshje: “Qëllimi ynë është i qartë: lufta duhet të ndalet dhe Rusia duhet të rivendosë integritetin territorial të Ukrainës dhe të ndërmarrë hapat që ka marrë. Politika jonë nuk ka ndryshuar që nga aneksimi i Krimesë nga Rusia dhe kjo është arsyeja pse ne nuk i kemi hequr sanksionet e Rusisë.

“Pse të mos e vrasësh Putinin?”

E përditshmja gjermane thotë se “shumë po pyesin: pse të mos tentohet të vritet presidenti rus Vladimir Putin?” Atëherë do të eliminohej nxitësi më i madh i luftës”, të cilës ministri austriak i përgjigjet pyetjeve: “Po pastaj? A do të ndryshonte ndonjë gjë vdekja e tij? Nuk mendoj kështu”, përgjigjet ai dhe shton se një gjë e tillë “përjashtohet për arsye parimore”. “Një vrasje e synuar do të na zbriste në nivelin e Putinit. Unë e refuzoj kategorikisht këtë.”

Lufta fokusohet në pranimin e Ukrainës në Bashkimin Evropian. I pyetur nga një gazetar i Velta nëse vendi duhet të anëtarësohet në BE, duke qenë se Kievi e kërkon, ministri austriak tha: “Ne jemi në pritje të rekomandimit të Komisionit Evropian, i cili duhet të ndodhë në qershor. () Ne duhet t’i dërgojmë një sinjal të qartë Ukrainës. Sepse në atë vend njerëzit jetojnë sipas modelit europian dhe sundojnë vlerat europiane. Por se si do të zhvillohet gjithçka, mbetet për t’u parë. Unë besoj se statusi i një kandidati për anëtarësim nuk është zgjidhja e vetme për Ukrainën”.

Njerëzit në Ballkan nuk kanë më iluzione

I pyetur pse, ai tha se BE-ja duhet të jetë e kujdesshme që emërimi i kandidatëve për anëtarësim në BE “të mos mbetet vetëm një etiketë nga e cila popullsia në thelb nuk ka asgjë për vite me radhë”. Në këtë kuptim, ministri austriak përmend vendet e Ballkanit Perëndimor. “Atyre vendeve iu premtua anëtarësimi në BE në vitin 2003. Ndihet se sa njerëz nuk kanë më iluzione sot dhe sa të frustruar janë”.

Welt pyet Schallenberg se çfarë propozon për Ballkanin, për të cilën ai përgjigjet: “BE duhet të vendosë përfundimisht në qershor për të hapur negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Bosnja dhe Hercegovina gjithashtu ka nevojë për perspektiva afatmesme dhe njerëzit nga Kosova duhet të jenë në gjendje të hyjnë në BE pa viza. Ne duhet të rrisim angazhimin tonë në Ballkanin Perëndimor dhe të fillojmë punën. Kur flasim për Ukrainën, duhet të flasim edhe për Ballkanin Perëndimor. Ne duhet ta lidhim rajonin me veten, përndryshe do ta bëjnë të tjerët. Nuk mund të përjashtohet që edhe Putini po përpiqet të destabilizojë Ballkanin Perëndimor”.

“Integrimi gradual”

Autori vëren se do të kalojnë vite para hyrjes së Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, për të cilin ministri austriak thekson se prandaj duhet pyetur: “Çfarë do të ndodhë deri atëherë? Si do të duket zgjidhja në vitet e ardhshme, të cilën do ta ndjenin edhe njerëzit?”

Schalenberg thotë se nevojitet integrim gradual, jo gjithçka ose asgjë. “Ne duhet të kapërcejmë hijen tonë dhe të përfshijmë vendet e Ballkanit Perëndimor në vendime konkrete për çështjet në nënzonat e para-anëtarësimit, nëse plotësohen kushtet ligjore. Për shembull, në fushën e kërkimit shkencor, në çështjet e energjisë, në planifikimin trans-evropian të transportit, në politikën e kohezionit ose në sektorë të caktuar të tregut të brendshëm. Por kjo nuk është një zëvendësim për anëtarësimin e plotë të Ballkanit Perëndimor në BE. Aderimi është i detyrueshëm, ne e bëmë atë premtim në adresat e të 6 vendeve.”

Dhe siç duhet të duket në praktikë, Ministri i Jashtëm austriak Alexander Schallenberg tha në një intervistë me Welt të Berlinit se 27 vende të BE-së mund të konsultohen me përfaqësuesit e Ballkanit Perëndimor ose Ukrainës, Ukrainës, Moldavisë dhe Gjeorgjisë dy ose tre orë përpara takimeve të rregullta.

“Në mënyrë që këto vende të mund të marrin pjesë. “Ata do të përfshiheshin në çështje specifike, por vendimet përfundimisht merren nga vendet e BE-së,” tha Schallenberg, duke shtuar se një model i tillë mund të zbatohej edhe në Ukrainë – “nëse pranimi i Ukrainës në BE do të ndodhte fare. një shkop shumë i gjatë”, transmeton DW

Foto: Wikipedia

Marketing