Bota po përballet me variantin Omicron, i cili ka gjeneruar një valë paniku globale, fillimisht në tregje, të cilat u zhytën nga frika e një ringjalljeje jetike të emergjencës Covid, më pas midis shteteve dhe tani me kufizimet e udhëtimit.

Marketing

Varianti Omicron u zbulua në Afrikën e Jugut në fillim të nëntorit.Përmban 32 mutacione në proteinën Spike dhe është shumë më ngjitës se variantet e tjera.

1) A shkakton varianti sëmundje më të lehtë?

Sipas të dhënave nga Anglia, të infektuarit me Omicron kanë 50% më pak gjasa që të shkaktojnë simptoma më të rënda dhe 70% më shumë gjasa të shtrohen në spital.

2) A zhvillojnë të njëjtat simptoma të vaksinuarit dhe të pavaksinuarit?

Sipas të dhënave nga i njëjti raport, personat që kanë marrë 3 doza kanë  80% më pak gjasa të shtrohen  në spital në krahasim me personat që nuk janë vaksinuar. Në një tjetër studim, personat që kanë marrë 3 doza kanë 68% më pak gjasa të zhvillojnë simptoma të rënda.

3) Pse varanti Omicron shkakton simptoma më të lehta?

Sipas studiuesve në Hong Kong Omicron nuk prek mushkrit por rrugët e sipërme të frymëmarrjes,  prandaj infektueshmëria e tij është e reduktuar  dhe nuk shkakton simptoma më të rënda në krahasim me variantet e tjera.

4) A janë antitrupat monoklonal efektivë kundër Omicron?

Kur një virus pëson mutacione është e vështirë që të ketë  trajtime efektive për ta parandaluar dhe diçka e tillë është vërtetuar dhe nga studimet e mëparshme. Vetëm sotrovimab ka treguar rezultate efektive, por nevojiten më shumë se 4 doza.

5) A janë barnat e reja antivirale (Molnupiravir, nirmatrelvir) tashmë në përdorim (remdesivir) efektiv kundër mikronit?

Studimet laboratorike kanë treguar se antiviralët më të rinj dhe të vjetër janë efektivë kundër variantit të ri. Por  antiviralët më të rinj duhet të testohen në kushte reale dhe të tregojnë efektivitetin e tyre në një mjedis provash klinike “sterile” dhe rreptësisht të kontrolluara.

Pra ekspertët duhet të jenë të kujdesshëm në deklaratat e tyre.

6) A do të shënojë Omicron fundin e pandemisë?

Çfarë do të thotë fund? Nëse fundi nënkupton zhdukjen e virusit dhe rikthimin në normalitet, atëherë do të na duhet të presim gjatë. Nëse fundi nënkupton që virusi do të bëhet endemik, simptoma më të lehta, reduktimin e të shtruarve në spital, atëherë Omicron është ndoshta fillimi, shkruan abcnews.al.

Por duhet të keni parasysh që të vaksinoheni, pasi kjo do të reduktojë përhapjen e Omicron dhe shumimin./albora.ch/

Marketing