Presidenti amerikan, Joe Biden dëshiron të emërojë një grua me ngjyrë si gjyqtare kushtetuese.

Marketing

Pas dorëheqjes së shpallur të gjyqtarit të Gjykatës së Lartë, Stephen Breyer, presidenti amerikan Joe Biden për herë të parë dëshiron të emërojë një grua me ngjyrë në Gjykatën e Lartë të SHBA-së. “Mendoj se kjo është shumë e vonuar,” tha Biden të enjten në Shtëpinë e Bardhë.

Ai nuk ka marrë ende një vendim, por dëshiron të shpallë nominimin para fundit të shkurtit, shkruan blick.

Ketanji Brown Jackson (51) është një nga të preferuarat. Ajo u nominua për Gjykatën Federale të Apelit të Qarkut vitin e kaluar, që konsiderohet si një hap për Gjykatën e Lartë. E diplomuari në Harvard punoi si konsulente për Stephen Breyer. Edhe ish-presidentit Barack Obama i kishte rënë ajo në sy. Ajo ka në krah edhe republikanët.

Nëna e dy fëmijëve u rrit në Miami, u diplomua nga shkolla publike dhe më në fund arriti në Havard. “Është bukuria dhe madhështia e këtij vendi që dikush që vjen nga një prejardhje si e imja mund të marrë këtë pozicion”, tha Jackson në 2012 kur ajo u apelua në gjykatën e qarkut.

Gjykata Supreme aktuale është Clarence Thomas, një afrikano-amerikane dhe Sonia Sotomayor, një latine. Biden kishte premtuar gjatë fushatës zgjedhore se nëse do të kishte një vend të lirë, për herë të parë në histori ai do të emëronte një grua me ngjyrë si gjyqtare në Gjykatën e Lartë.

Me politikën e tij të personelit, Biden dëshiron të sigurojë që krerët e institucioneve të pasqyrojnë  diversitetin etnik dhe diversitetin e Shteteve të Bashkuara. Sipas statistikave zyrtare, zezakët përbëjnë 13 për qind të popullsisë atje.

Me vendimet e saj për çështje veçanërisht të diskutueshme si aborti, imigracioni apo martesat e të njëjtit seks, Gjykata e Lartë e SHBA-së vazhdimisht përcakton rrugën për shoqërinë. Nëntë gjyqtarët emërohen përjetë. Prandaj, përzgjedhja e tyre është një proces politik shumë konkurrues. /albora.ch/

Marketing