Marketing

Në dritën e ndërhyrjes ushtarake ruse në Ukrainë, Zvicra ka vendosur të rifillojë sanksionet e miratuara nga Bashkimi Evropian më 23 dhe 25 shkurt. Kështu bëri të ditur pak më parë Këshilli Federal, në përfundim të një seance urgjente.

Pasuritë e një numri individësh dhe kompanish janë ngrirë me efekt të menjëhershëm dhe një sërë sanksionesh financiare janë miratuar menjëherë kundër presidentit rus Vladimir Putin, kryeministrit Mikhail Mishustin dhe ministrit të Jashtëm Sergej Lavrov, transmeton albora.ch.

Cassis: “Një sulm i papranueshëm”

“Sulmi rus ndaj Ukrainës është një sulm i papranueshëm, nga pikëpamja e së drejtës ndërkombëtare, politikisht dhe moralisht. Kjo është arsyeja se pse Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis në një konferencë për shtyp tha se Këshilli Federal ka vendosur të rifillojë plotësisht sanksionet evropiane, si ato të vendosura më 23 shkurt dhe ato të vendosura më 25.

Si kujdestarë të Konventës së Gjenevës. për të drejtat e njeriut, Cassis tha se nuk mund të qëndrojmë dhe të shikojmë që këto do të shkelen.

“Demokracitë e tjera duhet të jenë në gjendje të mbështeten te Zvicra. Shtetet që respektojnë të drejtën ndërkombëtare duhet të jenë në gjendje të mbështeten te Zvicra. Dhe të luash lojën e agresorit nuk është në përputhje me neutralitetin tonë”, th ai.

“Pse po e marrim këtë hap vetëm tani?” pyeti Cassis.

“Ne kemi analizuar pasojat e këtij vendimi dhe kemi vendosur të shkojmë një hap më tej. Një hap i vështirë, por ishte detyra jonë ta bënim. Këshilli Federal është i bindur për këtë hap, e ka bërë me reflektim dhe pa keqkuptime”.

Vendimet

Në terma konkret, asetet e një numri njerëzish dhe kompanish bllokohen menjëherë dhe sanksionet financiare miratohen menjëherë kundër presidentit rus Vladimir Putin, kryeministrit Mikhail Mishustin dhe ministrit të Jashtëm Sergej Lavrov.

Ekzekutivi vendosi gjithashtu të pezullojë pjesërisht marrëveshjen e vitit 2009 për lehtësimin e dhënies së vizave për rusët.

Për t’i mundësuar Zvicrës të ofrojë zyrat e saj të mira duke zhvilluar bisedime dhe negociata për zgjidhjen e konflikteve, mbajtësit e një pasaporte diplomatike do të mund të vazhdojnë të hyjnë në Konfederatë pa vizë.

Këshilli Federal ka vendosur të ndalojë hyrjen për disa persona që kanë lidhje me Zvicrën dhe janë të afërt me presidentin rus. Për më tepër, në përputhje me mbylljen e hapësirës ajrore në vendet e tjera evropiane, qielli mbi Konfederatë do të jetë i mbyllur për të gjitha fluturimet nga Rusia dhe të gjitha lëvizjet e avionëve me identifikim rus, me përjashtim të fluturimeve për qëllime humanitare, mjekësore ose diplomatike, duke filluar nga ora 15:00. /albora.ch/

Marketing