Marketing

Zvicra duhet të mirëpresë refugjatët ukrainas dhe t’u japë atyre një leje S (për njerëzit në nevojë për mbrojtje). Kështu kërkoi Komisioni Federal i Migracionit, i cili rekomandon që Këshilli Federal të japë këtë lloj pranimi “sa më shpejt dhe pa komplikime”.

Për më tepër, individët që janë personalisht të persekutuar ose potencialisht në shënjestër, për shembull gazetarë, aktivistë ose politikanë  duhet të kenë mundësinë të kërkojnë azil dhe të marrin statusin e refugjatit, thekson Komisioni në një shënim sot, sipas të cilit ribashkimi është edhe anëtar i familjes.

Për shkak të luftës, një numër i konsiderueshëm njerëzish tashmë janë larguar nga Ukraina. OKB-ja vlerëson aktualisht se katër milionë refugjatë së shpejti mund të kërkojnë mbrojtje. Si në vitin 1999, gjatë luftës në ish-Jugosllavi, këto pranime duhet të bëhen shumë shpejt dhe me bujari, sqaron Komisioni, transmeton albora.ch.

Pasi të përfundojë lufta, Konfederata duhet të sigurojë dhe të mbështesë një kthim të sigurt në Ukrainë, ndërsa ata që nuk mund të kthehen në shtëpi pas përfundimit të konfliktit duhet të jenë në gjendje të udhëhiqen shpejt përmes procesit të integrimit të qetë dhe statuseve të tjera të qëndrimit.

Komisioni gjithashtu i bën thirrje Këshillit Federal të angazhohet në ndihmën humanitare, bashkëpunimin në politikën e migracionit me partnerët evropianë dhe të sigurojë gatishmërinë për të marrë pjesë në një program të ardhshëm zhvendosjeje.

Që nga viti 2012, Zvicra ka pasur një plan emergjence logjistike për t’u marrë me një fluks të mundshëm masiv refugjatësh. Në rastin e Ukrainës, Komisioni beson se janë krijuar kushtet për një aplikim të shpejtë të lejes për personat që kanë nevojë për mbrojtje.

Leja S, duhet mbajtur mend, autorizon një qëndrim të përkohshëm në Zvicër. Megjithatë, i interesuari nuk është i autorizuar të largohet nga kufijtë e Zvicrës apo të rihyjë në vendin tonë dhe gjithashtu kohëzgjatja e vlefshmërisë së lejes nuk lejon zbritjen e të drejtës së qëndrimit./albora.ch/

Marketing