Spitale të ndryshme në Zvicër raportojnë se dhuna është në rritje. Tre nga të prekurit raportojnë sulme, dhunë verbale dhe kërcënime nga të afërmit, shkruan 20 minuten, transmeton albora.ch.

Marketing

Sulmet e dhunshme ndaj punonjësve shëndetësorë janë rritur ndjeshëm vitet e fundit, këtë e konfirmojnë disa spitale në Zvicër. Në Inselspital Bern, për shembull, ka pasur mbi 1,600 sulme serioze në 2021, ndërsa në 2016 ka pasur rreth 600.

“Dhuna në rritje ndaj infermierëve ka qenë një problem për ne prej vitesh, por që nga Korona ju keni vënë re qartë se njerëzit janë bërë më të hollë”, thotë Yvonne Ribi, Drejtoreshë Menaxhuese e Shoqatës Profesionale Zvicerane të Grave Infermiere dhe Infermierëve (SBK).

Tre punonjës të kujdesit shëndetësor të prekur flasin për përvojat e tyre me pacientët e dhunshëm dhe shoqëruesit e tyre.

A. F. Ekspert kujdesi intensiv

“Kam 15 vite që punoj në kujdestari dhe përjetoj vazhdimisht dhunë në punë. Qofshin pacientë apo të afërm që janë në dëshpërim. Raste të tilla nuk janë të lehta. Një pacient, për shembull, në një psikozë, theu xhamat me stendën IV dhe më sulmoi me thikë. Në një rast tjetër, një grua delirante hyri fshehurazi në zyrën time gjatë turnit të natës, më hodhi një karrige dhe u hodh drejt meje. Ajo ishte një grua e vogël, por në delirin e saj ajo zhvilloi forcë të jashtëzakonshme. Për fat të mirë, kolegët e stacioneve të tjera nxituan për të më ndihmuar. Gjatë Koronës, për shembull, kemi përjetuar shumë dhunë verbale, shpesh nga të afërmit e njerëzve që vuajnë nga Covid-19”.

Anonim (28), Infermiere

“Kam dalë nga dhoma e pacientit me hundë të gjakosura dhe më kanë goditur me shkelma në stomak, duke më lënë të mavijosur. Dhuna verbale më bëhet çdo muaj, nëse jo më shpesh. Më duhet të dëgjoj edhe komente seksuale shumë shpesh. Kryesisht këto vijnë nga burra rreth të 50-tave apo të 60-tave. Thonë se një natë me mua do t’i bënte sërish mirë apo gjëra të ngjashme”.

T.M. (30), Infermiere në një spital psikiatrik

“Një burrë me status refugjati u tremb plotësisht vitin e kaluar kur ne nuk mundëm të gjenim ndonjë sëmundje mendore tek ai dhe ai u kërcënua me dëbim. Në zemërimin e tij, ai mori një tavolinë xhami dhe e përplasi në dysheme, duke prishur hyrjen e kafenesë dhe duke plagosur dy anëtarë të stafit që po përpiqeshin të arsyetonin me të. Raste të tilla po grumbullohen në vendin tim të punës”. /albora.ch/

Marketing