Marketing

Për refugjatët që ikin nga lufta në Ukrainë, do të aktivizohet statuti i mbrojtjes S, i cili i jep të drejtën e qëndrimit në Zvicër pa kryer një procedurë të zakonshme azili, propozoi sot Këshilli Federal.

Kjo zgjidhje i mundëson Zvicrës t’i përmbahet strategjisë së miratuar dje nga shumica e vendeve anëtare të BE-së, saktëson qeveria në një deklaratë.

Përpara se të marrë një vendim përfundimtar, ajo do të konsultohet me kantonet dhe organizatat partnere deri në mes të javës së ardhshme, transmeton albora.ch.

Mbrojtje për personat e ekspozuar

Ai është një instrument që bën të mundur dhënien e përkohshme të mbrojtjes për personat e ekspozuar ndaj një rreziku serioz të përgjithshëm, veçanërisht gjatë një lufte. Ai lindi në vitet nëntëdhjetë nga përvojat e fituara me luftërat në ish-Jugosllavi për të lehtësuar sistemin e azilit, pasi mundëson vazhdimin e ndarjes së burimeve të mjaftueshme për procedurat e zakonshme të aplikantëve nga vendet e tjera.

Refugjatët ukrainas do të përfitojnë një të drejtë qëndrimi një vjeçare të zgjatur dhe mundësinë për të aplikuar për bashkim familjar. Megjithatë, Këshilli Federal po propozon disa ndryshime në Statutin S, për shembull në lidhje me lirinë për të udhëtuar ose për të fituar punësim, për ta bërë atë të barabartë me atë që u jepet refugjatëve ukrainas nga shtetet anëtare të BE-së.

Akomodimi edhe në shtëpi private

Kjo do t’i lejojë njerëzit e mbrojtur të udhëtojnë në hapësirë ​​për të udhëtuar në zonën Shengen edhe pas 90 ditësh dhe të punësohen me fitim pas vetëm një muaji. Ata që marrin statusin S do të akomodohen drejtpërdrejt në kantone, madje edhe në shtëpi private.

Kantonet do të marrin një shumë të madhe nga Konfederata për të mbuluar shpenzimet e akomodimit, sigurimin e detyrueshëm shëndetësor dhe ndihmën e drejtpërdrejtë.

Nëse qeveria nuk e pezullon mbrojtjen e përkohshme brenda pesë viteve, mbajtësit e statutit S do të marrin një leje B.

Pas agresionit rus, më shumë se një milion njerëz janë larguar tashmë nga Ukraina për në zonën Shengen dhe numri i tyre mund të rritet më tej, vëren Këshilli Federal. Prandaj, një fluks në rritje i ukrainasve pritet të kërkojë strehim në Zvicër, ku ata mund të hyjnë pa vizë dhe të qëndrojnë lirshëm për 90 ditë si në të gjithë zonën Shengen./albora.ch/

Marketing