Ministri zviceran i shëndetësisë Alain Berset vuri në pah se edhe nëse Omicron është më pak transmetues se variantet e mëparshme të Covid-19, infektueshmëria e tij ka të ngjarë të sjellë më shumë pranime në spital dhe pacientë të kujdesit intensiv në javët e ardhshme.

Marketing

Zvicra duhet të përgatitet për këtë me një koordinim të mirë midis spitaleve, kantoneve dhe qeverisë federale, u tha ai gazetarëve së bashku me Rebecca Ruiz, nënkryetare e Konferencës së Drejtorëve Kantonal të Shëndetësisë dhe ministre e shëndetësisë për kantonin perëndimor të Vaud.

“Omicron ka potencialin për të çuar sistemin spitalor në kufijtë e tij, veçanërisht nëse ka mungesë të stafit,” paralajmëroi Ruiz. Por, ajo u shpreh se kantonet tashmë po përgatiteshin me shtretër shtesë, raporton swissinfo.ch, përcjellë albora.ch.

Ndërkohë, Berset tha se Omicron po e shtynte gjithashtu sistemin e testimit të vendit në kufijtë e tij dhe se prioritetet duhet të vendosen tani. Ai sugjeroi që prioritet tu jepet spitaleve, shtëpive të kujdesit të të moshuarve dhe personave simptomatikë, por se çështja kërkon analizë të mëtejshme. Ministri u bëri thirrje qytetarëve që të shmangin ngjarjet dhe situatat e rrezikshme dhe të izolohen nëse shfaqin simptoma. Aktualisht në Zvicër 32% kanë marrë një dozë të tretë të vaksinës Covid-19.

Berset tha se duke pasur parasysh situatën aktuale, nuk ka gjasa që kufizimet aktuale anti-koronavirus të hiqen për momentin.

Zvicra aktualisht po kalon valën e pestë të pandemisë, me numrin e infeksioneve të reja ditore të koronavirusit duke arritur nivele të larta të paprecedentë: 29,887 raste të reja u raportuan më 13 janar për periudhën e mëparshme 24-orëshe. Pranimet në spitale janë rritur pak, por zyrtarët kanë frikë nga një rritje. Ekspertët zviceranë të shëndetit thonë se ata presin që numri i infeksioneve Covid të arrijë kulmin brenda 1-3 javëve të ardhshme. /albora.ch/

Marketing