Në mesin e javës, Këshilli Federal do të vendosë për rregullat e reja në luftën kundër pandemisë korona. Ueli Maurer bën të ditur se periudha e karantinës është duke u rishqyrtuar.

Marketing

Ndërkohë, rregullat e karantinës prishën pushimet për mijëra njerëz në Zvicër derisa punëdhënësit shqetësohen nga këto rregulla të karantinës.  Rreth 100,000 njerëz që aktualisht janë në izolim ose karantinë mungojnë në punë. Kështu, vala Omicron sfidon ekonominë dhe mund të kërcënojë një kolaps i infrastrukturës. Prandaj, ekspertët, shoqatat tregtare dhe specialistët e kanë shkurtuar së fundmi karantinën.

Këshilli Federal mblidhet të mërkurën dhe mund të bjerë dakord për një shkurtim.

Ministri i Financave Ueli Maurer flet në “Eco Talk” të SRF në favor të shqyrtimit të shkurtimit. “Në fakt është i përshtatshëm që ne të rishqyrtojmë periudhën e karantinës. Sidomos për kompanitë e vogla është e vështirë nëse mungojnë punonjësit më të rëndësishëm, tha këshilltari federal Maurer.

Siç shkruan “Tagesanzeiger”, këshilltarët federalë të SVP, Parmelin dhe Maurer, madje duan të heqin plotësisht karantinën për personat që kanë pasur kontakt të ngushtë me një person që ka rezultuar pozitiv.

“Kemi numër të lartë të infeksioneve, por spitalet janë të qeta”

Maurer gjithashtu u jep bizneseve të hotelierisë dhe sporteve një rreze të vogël shprese.

Në “Eco Talk” ai bëri të qartë se nuk ishte planifikuar mbyllja e objekteve të tilla. Një masë e tillë nuk tregohet. Maurer thekson: “Kemi numër të lartë të infeksioneve, por gjërat mbeten të qeta në spitale”. Dhe për kompanitë që kanë probleme për shkak të mungesës së klientëve, Këshilli Federal i referohet urdhëresës së vështirësisë. Një rregullim i tyre është aktualisht në konsultim.

 “NZZ am Sonntag” raportoi se e drejta për ndihmë financiare duhet të thjeshtohet. Nëse një kompani ka zbuluar kosto fikse, ajo mund të kërkojë pagesa të vështira për to në të ardhmen. Para kësaj, parakusht ishte që një kompani të kishte humbur shitjet mbi 40 për qind.

Një kompani që aplikon për fonde të tilla duhet të dokumentojë dështimet, të provojë dhe të tregojë se është përpjekur të marrë “masa vetë ndihmë”.

Sipas ministrit të Financave Maurer, kjo është një rregullore shumë e drejtë dhe bujare. /20 minuten/

Nga ana tjetër, Presidenti i Gastro-Suisse, Casimir Platzer, paralajmëron për një “përbindësh burokracie” në “NZZ am Sonntag”. /albora.ch/

Marketing