Mesazhi i atletes zvicerane Sarah Atcho bëri bujë. Ajo në llogarinë e saj në Instagram ka bërë të ditur se vuan nga perikarditi, një inflamacion i zemrës.

Marketing

Pesë ditë pas marrjes së dozës së tretë të vaksinës kundër Covid-19, ajo ndjeu dhimbjet e para në gjoks. 26-vjeçarja, u shpreh se e kishte tejet të vështirë kur u ngjit në shkallë.

“Kjo u përsërit disa herë derisa vendosa të shkoj te një kardiolog”. Për këtë gjë ajo e lidh me vaksinimin përforcues. Atcho tha se nuk dëshiron të bëjë këtë lidhje midis vaksinimit dhe perikarditit. Por sipas saj specialistët ia konfirmuan se është e mundur.

Por gjërat nuk janë aq të qarta, raportet se vaksinat e mRNA mund të çojnë në probleme të zemrës u shfaqën për herë të parë në pranverë/verë 2021. Që atëherë, ekipet kërkimore në mbarë botën janë marrë me këtë temë.

20 Minutes gjithashtu ka raportuar për të dhjetëra herë.  

Për shkak të nivelit në rritje të njohurive, Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) ka ndryshuar gjithashtu rekomandimin e saj për vaksinimin. Tani rekomandon vetëm vaksinën nga Biontech/Pfizer për moshat nën 30 vjeç, sepse vaksina Moderna çon në inflamacionet përkatëse më shpesh. Të huajt vështirë se mund të thonë nëse ka në të vërtetë një lidhje midis përforcuesit dhe perikarditit.

Por do të ishte e mundur për sa i përket kohës, sipas Christian Schmied, mjek i lartë në Qendrën Universitare të Zemrës në Spitalin Universitar të Cyrihut.

Matthias Wilhelm, kreu i Qendrës për Kardiologji Parandaluese, Mjekësi Sportive në Inselspital në Bernë, megjithatë, thekson se atletja gjithashtu mund të kishte zhvilluar perikardit viral nga një virus tjetër.  Viruset gastrointestinale në veçanti mund të çojnë në këtë.

Atcho tha se nuk është kundër vaksinimit. Në Instagram tutje ajo shkruan, “Më vjen mirë që vaksina ka parandaluar shumë vdekje dhe ka ulur presionin mbi spitalet dhe stafin spitalor, por jam e frustruar që unë dhe të rinjë të tjerë të shëndetshëm vuajnë nga këto efekte të rënda anësore”. Sipas saj kjo temë trajtohet shumë rrallë.

Por a është kështu? A nënvlerësohen efektet anësore tek të rinjtë?

Me kërkesën e 20 minutave, autoriteti zviceran i miratimit të barnave Sëissmedic e hedh poshtë këtë akuzë.  “Ne nuk ndihemi të adresuar për të minimizuar vaksinimet”, tha zëdhënësi i medias Alex Josty. /albora.ch/

Marketing