Rritja e inflacionit, si dhe efektet e vazhdueshme ekonomike të Covid-it së bashku me luftën në Ukrainë që të dyja po ndërpresin zinxhirët e furnizimit kanë bërë që shumë mallra të konsumit në Zvicër të jenë edhe më të shtrenjta se më parë.

Këta artikuj të botuar në The Local listojnë një sërë blerjesh dhe shërbimesh të zakonshme ku çmimet janë rritur dhe pritet të rriten edhe më shumë:

Llogaritja e inflacionit bazohet në një shportë mallrash fiktive dhe jo faktike, ku luhatjet e çmimit të energjisë elektrike dhe energjisë kanë një peshë më të madhe se kostoja e sheqerit apo e pullave.

Në përgjithësi, kostot e qirasë, hipotekave, benzinës, karburantit për ngrohje, gazit natyror, materialeve të ndërtimit, produkteve bujqësore, produkteve të furrës dhe ditorëve, kafesë dhe madje edhe birrës, janë rritur.

Të gjitha këto rritje ndikojnë jo vetëm në zakonet e shpenzimeve të familjeve individuale, por edhe në ekonominë në tërësi. “Inflacioni mund të shkaktojë spirale të çmimeve. Çmimet më të larta do të thotë që konsumatorët marrin më pak për paratë e tyre. Ata më pas kërkojnë paga më të larta për të ruajtur standardin e tyre të jetesës. Për të financuar këto rritje pagash, kompanitë më pas rrisin çmimet e tyre.

Edhe pse norma e inflacionit në Zvicër është relativisht e ulët (në krahasim me vendet e tjera) 2,5 për qind, çmimet e disa mallrave janë rritur ndjeshëm, raporton 20 Minutes: rreth 75,6 për qind për naftën për ngrohje, 39,2 për qind për gazin dhe 54,8 për qind për fluturimet.

Çfarë çmimesh specifike janë rritur dhe me sa? Përveç atyre që përmendëm më sipër, këto janë disa nga produktet specifike dhe sa janë rritur në përqindje:

Marketing

Benzin (25.1 për qind) dhe naftë (28.3) në pompë
Makina të përdorura (15.6), automjete të reja (4.4)
Mobilje kopshti / oborr spanjol (14.1)
Mobilje të brendshme (11.8)
Frutat (11.3)
Mishi i qengjit (8.7) dhe viçi (5.8)
Tastierë dhe maus kompjuteri (8.5)
Makarona (8.1)
Thirrjet telefonike nga një linjë fikse (5.2)
Margarinë dhe vaj gatimi (4.6)
Biçikleta (3.3)
Në përgjithësi, Zvicra po ecën më mirë se kombet e tjera.

Marketing