Menaxherët gjermanë nuk presin që lufta në Ukrainë dhe problemet e vazhdueshme në zinxhirët e furnizimit ta shtyjnë ekonominë në recesion, sipas Institutit Mynih Ifo me ndikim.

Marketing

Barometri i majit i klimës së biznesit, përkatësisht, tregon isponim të mirë të papritur.

Barometri, në fakt disponimi në menaxhimin e rreth 9000 kompanive nga anketa e rregullt mujore, është rritur me 1.1 pikë që nga prilli dhe tani është në 93.

Analistët prisnin më shumë pesimizëm dhe një shifër prej 91.4. Disponimi u errësua në mars nga marshimi i Rusisë drejt Ukrainës – shkalla e barometrit ra në 90 atë muaj, nga 98 në shkurt. “Për momentin, nuk ka shenja të një recesioni të afërt,” tha kryetari Ifo Clemens Fist.

Sipas tij, ekonomia gjermane mbetet e fuqishme pavarësisht furnizimit të vështirë të materialeve për prodhim, luftës dhe inflacionit të shfrenuar. “Kompanitë janë dukshëm më të kënaqura me biznesin aktual,” tha Fist.

Pritjet, megjithatë, kanë mbetur të pandryshuara që nga muaji i kaluar dhe sondazhi tregon parashikime të përmbajtura nga menaxherët. Sektori aktual i biznesit është më i kënaqur me biznesin aktual, ndonëse ende është i shqetësuar për muajt në vijim. Pesimizmi dominon në transport dhe logjistikë dhe ndërtuesit tani, në ndryshim nga prilli i errët, janë në një humor pak më të mirë.

“Mënyra më e mirë e barometrit më të rëndësishëm ekonomik në Gjermani në maj mund t’i atribuohet kryesisht një vlerësimi më të favorshëm të situatës,” tha Thomas Gitzel, kryeekonomist në Volksbank. Ai theksoi se pritjet nga muajt e ardhshëm janë ende pesimiste, gjegjësisht se disponimi në ekonominë vendase “mbeti vjeshtë-dimër”, transmeton B92.

Kryeekonomisti i Commerzbank, Jerg Kremer, vlerësoi se heqja e masave pandemike dhe rimëkëmbja e sektorit të shërbimeve kompensuan pesimizmin për shkak të ngadalësimit të prodhimit industrial. Në të njëjtën kohë, tha Kremer, vështirësitë për shkak të politikës kineze të intolerancës pandemike dhe luftës në Ukrainë, domethënë stanjacioni i furnizimit që shkakton të gjitha këto, sigurisht që do të vazhdojnë të ushtrojnë presion mbi ekonominë gjermane.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing