Qindra refugjatë ukrainas që kanë ikur nga vendi i shkatërruar nga lufta kanë kontaktuar universitetet zvicerane për të ndjekur mësimet. 

Marketing

Universiteti i Cyrihut konfirmoi për agjencinë e lajmeve Keystone-SDA të mërkurën se “disa qindra” refugjatë ukrainas ishin regjistruar me administratën për të ndjekur kurset si studentë vizitorë. Deri më tani janë pranuar rreth njëqind aplikime. 

Disa qindra kërkesa të ngjashme kanë njoftuar edhe universitetet e Gjenevës dhe Lozanës. Aktualisht 45 refugjatë ukrainas janë të regjistruar në Universitetin e Gjenevës. 

Që nga mesi i prillit, në Zvicër janë regjistruar pothuajse 48.500 refugjatë ukrainas.  

Rektori i Universitetit të Cyrihut, Michael Schaepman, tha se ishte padyshim “fantastike” që refugjatët të studionin si studentë të ftuar në afat të shkurtër. Por ata kishin nevojë për perspektiva afatgjata, shtoi ai. 

Pengesa kryesore për studentët e ardhshëm të universitetit është gjuha, tha Schaepman. 

Diku tjetër

Universiteti i Gjenevës tha se kishte marrë 300 kërkesa shtesë për të ndjekur kurse nga refugjatët ukrainas. Nga këto, 20 janë për hyrje në vjeshtën e vitit 2022 dhe rreth 100 do të ndjekin kurset aktuale nëpërmjet programit European Horizon.

Universiteti i Lozanës ka regjistruar 200 kërkesa që nga fillimi i luftës në Ukrainë në shkurt dhe Instituti Federal i Teknologjisë i Lozanës (EPFL) merr rreth një duzinë kërkesash në javë nga studentët ukrainas për të ndjekur kurset universitare, tha ai.

Universiteti i Friburgut ka rreth 17 studentë ukrainas të regjistruar për sezonin e pranverës për kurse Bachelor, Master dhe PhD në mjekësi, shkencë, arte dhe shkenca humane dhe shkenca sociale dhe menaxhim transmeton swissinfo.ch.

Solidariteti

Komuniteti universitar dhe hulumtues zviceran ka premtuar të bëjë maksimumin për të ndihmuar akademikët dhe studentët që ikin nga Ukraina e shkatërruar nga konflikti. Në mars, universitetet zvicerane, organi ombrellë i sektorit, lëshuan një deklaratë duke thënë se universitetet zvicerane do të bënin “çdo gjë në fuqinë e tyre për të pritur mësues, studiues dhe studentë nga universitetet ukrainase”.

Para shpërthimit të luftës në Ukrainë, sipas statistikave, 900 studentë rusë dhe 300 studentë me kombësi ukrainase ishin regjistruar në dhjetë universitetet dhe dy institutet federale të teknologjisë të Zvicrës në 2020/21.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing