Finlanda konfirmoi të dielën se do të aplikojë për anëtarësim në NATO dhe Suedia pritet të ndjekë shembullin e saj.

Marketing

Ministri i Jashtëm i Turqisë tha të dielën se Suedia dhe Finlanda duhet të ndalojnë mbështetjen e grupeve terroriste në vendet e tyre, të ofrojnë garanci të qarta sigurie dhe të heqin ndalimin e eksporteve të Turqisë nëse duan që Turqia të mbështesë anëtarësimin e tyre në NATO.

Duke folur pas një takimi të ministrave të jashtëm të NATO-s në Berlin, Mevlüt Cavusoglu tha se ishte takuar me homologët e tij suedezë dhe finlandezë dhe se ata të gjithë po përpiqeshin t’i përgjigjeshin shqetësimeve të Turqisë.

Ai shtoi se Turqia nuk kërcënon dhe nuk përfiton askënd nga situata aktuale, por foli veçanërisht për mbështetjen e Suedisë për militantët kurdë PKK, të cilat Turqia, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara e konsiderojnë organizatë terroriste.

Finlanda konfirmoi të dielën se do të aplikojë për anëtarësim në NATO dhe Suedia pritet të ndjekë shembullin, në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës.

Megjithatë, shqetësimet e Turqisë mund të jenë një pengesë, pasi çdo vendim për t’u anëtarësuar në NATO kërkon miratimin unanim të të 30 vendeve anëtare.

“Këtu duhet të ketë absolutisht garanci sigurie. Ata duhet të ndalojnë mbështetjen e organizatave terroriste,” u tha Cavusoglu gazetarëve turq në Berlin.

Ministri i Jashtëm turk shtoi se Suedia dhe Finlanda duhet të heqin ndalimin e eksportit të disa produkteve të industrisë së tyre të mbrojtjes në Turqi.

“Pozicioni ynë është krejtësisht i hapur dhe i qartë. Ky nuk është kërcënim, nuk janë negociata në të cilat ne po përpiqemi të imponojmë interesat tona,” tha ai.

“Ky nuk është gjithashtu populizëm. Kjo padyshim ka të bëjë me mbështetjen e dy vendeve anëtare të mundshme në terrorizëm dhe ne kemi ndarë vëzhgimet tona të qarta për këtë,” shtoi ai.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan befasoi NATO-n dhe aleatët skandinavë të premten kur tha se Turqia nuk mund të mbështesë zgjerimin pasi Finlanda dhe Suedia janë “shtëpia e një numri organizatash terroriste”, por zëdhënësi i tij tha të shtunën se Turqia nuk e mbylli derën.

Cavusoglu përsëriti se Turqia, e cila u bashkua me NATO-n 70 vjet më parë, nuk është kundër një politike të dyerve të hapura.

Ai tha se bisedimet me homologët suedezë dhe finlandezë kanë qenë të mira dhe kanë bërë sugjerime për të zbutur shqetësimet legjitime që Turqia do të marrë parasysh, transmeton jutarnji.hr.

Ministri i Jashtëm turk vuri në dukje se ai u dha atyre prova se terroristët jetojnë në vendet e tyre.

Cavusoglu përsëriti mosrespektimin e Suedisë për pozicionin e Ankarasë, duke vënë në dukje se takimet e PKK po mbaheshin në Stokholm gjatë fundjavës.

Marketing