Marketing

Ushtarët e Putinit sulmojnë gazetarët në Ukrainë, duke përfshirë një zviceran së fundmi. Reporterët pa Kufij e dënuan atë si një “krim lufte”. Një apel në Gjykatën Penale Ndërkombëtare është në pritje. 

Të dielën, një gazetar zviceran u qëllua nga ushtarët rusë në Ukrainë dhe u plagos – edhe pse automjeti i tij ishte shënuar qartë “Press”. 

Ky sulm i fundit ndaj punonjësve të medias nuk është një rast i izoluar. Një ekip televiziv britanik u qëllua nga ushtarët rusë në Ukrainë javën e kaluar dhe u plagos.

Këto sulme shkaktuan zemërim te Reporterët pa Kufi (RSF).

 “Ne dënojmë fuqishëm sulmet ndaj punonjësve të medias si dhe ndaj popullatës civile në Ukrainë,” thotë Bettina Büsser, koordinatore për Zvicrën gjermanishtfolëse në RSF. 

Mbrojtja e punonjësve të medias në zonat e luftës është e rregulluar qartë nga ligji ndërkombëtar: “Ata konsiderohen civilë dhe mbrohen si të tillë”, thotë Büsser.

Për më tepër, një rezolutë e OKB-së thotë se gazetarët në konfliktet e armatosura mbrohen në të njëjtën mënyrë si civilët, edhe nëse shoqërojnë forcat ushtarake për raportimin e tyre. 

“Sulmet e synuara ndaj punonjësve të medias konsiderohen krime lufte,” thotë Büsser.

Në Ukrainë, kullat e radios dhe televizionit u bombarduan dhe u shkatërruan gjithashtu nga trupat ruse. “Kjo e bën shumë më të vështirë raportimin brenda Ukrainës, informimin e popullatës”, thotë Büsser. 

Prandaj RSF paraqiti një ankesë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare.

 “Sipas mendimit tonë, këto sulme të synuara në infrastrukturën e informacionit përfaqësojnë një krim lufte”. /albora.ch/

Marketing