Ndërprerja e biznesit dhe luhatjet e tregut janë rreziqet kryesore që kompanitë zvicerane presin të përballen në vitin 2022, sipas Barometrit të Riskut Allianz.

Marketing

Në Zvicër, sulmet kibernetike (renditja 1 me 61%) dhe ndërprerja e biznesit (rendi 2 me 57%) dominojnë rreziqet që kompanitë i frikësohen më së shumti në vitin 2022.

Ndryshimet e tregut, të tilla si ato të shkaktuara nga paqëndrueshmëria, rritja e konkurrencës ose konkurrentët e rinj, tregjet ose tregu stagnues luhatjet (25%), vijojnë në vendin e tretë. 

Fakti që incidentet kibernetike zënë vendin e parë këtë vit është kryesisht për shkak të rritjes së sulmeve të ransomware, sipas Allianz, shkruan swissinfo.ch.

“Ransomware është bërë një biznes i madh për kriminelët kibernetikë, të cilët po përmirësojnë taktikat e tyre, duke ulur barrierat për hyrjen për aq pak sa një abonim prej 40 dollarësh dhe pak njohuri teknologjike. Komercializimi i krimit kibernetikë e bën më të lehtë shfrytëzimin e dobësive në një shkallë masive. Ne do të shohim më shumë sulme kundër zinxhirëve të furnizimit të teknologjisë dhe infrastrukturës kritike”, tha Scott Sayce, Shefi Global i Cyber ​​në Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).  

Ndërprerja e biznesit mbetet gjithashtu një temë dominuese për kompanitë. 

Në një vit të shënuar me ndërprerje të gjerë, shtrirja e dobësive në zinxhirët modernë të furnizimit dhe rrjetet e prodhimit është bërë më e dukshme se kurrë.

“Pandemia ka ekspozuar shtrirjen e ndërlidhjes në zinxhirët modernë të furnizimit dhe se si ngjarje të shumta të palidhura mund të bashkohen për të krijuar përçarje të gjerë. Për herë të parë, qëndrueshmëria e zinxhirëve të furnizimit është testuar në pikën e thyerjes në shkallë globale”, theksoi Philip Beblo, Drejtues i Industrisë së Pronës, Teknologjisë, Medias dhe Telekomit, në AGCS.

Rreziku i paraqitur nga ndryshimet në legjislacion si mosmarrëveshjet tregtare dhe tarifore, proteksionizmi, Brexit ose shpërbërja e zonës së Bashkimit Evropian u rendit në vendin e 4-të (25%). /albora.ch/  

Marketing