Shumica e 26 kantoneve të Zvicrës duan që kufizimet ekzistuese të lehtësohen deri në fund të shkurtit në vend të një muaji më vonë siç propozohet nga qeveria. 

Marketing

Kantonet në përgjithësi ishin dakord me masat për të luftuar koronavirusin që qeveria i vuri për konsultim deri të hënën. 

Megjithatë, shumica duan që masat të zgjaten vetëm deri në fund të shkurtit, jo në fund të marsit siç u propozua fillimisht. 

Që nga 20 dhjetori, vetëm personat që janë vaksinuar ose shëruar nga Covid-19 mund të hyjnë në restorante, ambiente kulturore, sportive dhe të kohës së lirë dhe të marrin pjesë në ngjarje të brendshme (i ashtuquajturi rregulli 2G). 

Një kërkesë për të punuar nga shtëpia është rifutur gjithashtu. 

Tubimet private janë të kufizuara në dhjetë persona nëse është i pranishëm një person nga mosha 16 vjeç i cili është i pavaksinuar ose nuk është shëruar nga Covid-19. 

Certifikata, testime dhe karantina

Kantonet mirëpritën gjithashtu propozimin e qeverisë për të reduktuar vlefshmërinë e certifikatës së vaksinimit dhe rimëkëmbjes nga 12 në nëntë muaj nga 1 shkurti.

Kjo duhet ta sjellë Zvicrën në përputhje me standardin evropian. Megjithatë, kantonet donin një periudhë mospagimi për t’u dhënë njerëzve kohë të mjaftueshme për të marrë një dozë përforcuese dhe që sistemi i kujdesit shëndetësor të përballej me një rritje të konsiderueshme të kërkesës.

Për sa i përket testimit, kantonet dëshironin që qasja në teste të kishte përparësi për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe ata me simptoma. Laboratorët aktualisht janë të mbingarkuar me kërkesë. 

Disa kantone ishin në favor të përfundimit të kërkesave të karantinës për ata që nuk rezultuan pozitivë për Covid-19. Sidoqoftë, ata ishin shumë në favor të rregullave të vetëizolimit për ata që rezultojnë pozitivë, shkruan swissinfo.ch.

Universitetet, vendi i punës dhe turizmi

Nuk ishin vetëm kantonet që ndanë pikëpamjet e tyre gjatë periudhës së konsultimeve. Organi ombrellë i arsimit terciar Universitetet Zvicerane – së bashku me kantonet – hodhën poshtë idenë e mësimit në distancë për studentët e universitetit. 

Një pjesë e madhe e studentëve janë vaksinuar dhe planet e mbrojtjes të vendosura nga universitete të ndryshme kanë rezultuar efektive, sipas Unionit të Studentëve Zviceran.

Sektori i biznesit në përgjithësi ka qenë mjaft kritik ndaj shtyrjes së masave të qeverisë deri më 31 mars. Shoqata e Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme në përgjigjen konsultative shkruante se nuk kishte asnjë provë për të justifikuar vazhdimin e masave ekzistuese. Në veçanti, ajo donte që detyrimi i zyrës së shtëpisë të shfuqizohej menjëherë.

Kantonet ishin gjithashtu në favor të personave që janë vaksinuar ose shëruar që nuk duhet të paraqesin më një test negativ kur hyjnë në Zvicër. Federata Zvicerane e Turizmit beson se kufizimet e udhëtimit nuk janë më të nevojshme pasi ka një incidencë më të lartë të variantit Omicron në Zvicër sesa në vendet e turistëve. /albora.ch/

Marketing