Marketing

Zvicra nuk varet drejtpërdrejt nga ndonjë mall thelbësor nga zonat e përfshira nga konflikti dhe se ndikimi në vend pritet të jetë minimal.

Rusia është në vendin e 34-të në listën e partnerëve më të rëndësishëm tregtar me Zvicrën, mes Malit dhe Tajvanit.

“Por një konflikt i armatosur mund të çojë indirekt në mungesa,” sipas Thomas Grünwald, zëdhënës i Zyrës Federale për Furnizimin Ekonomik Kombëtar (OFAE).

Kjo për shkak se zinxhirët ndërkombëtarë të furnizimit për ushqim dhe karburant mund të ndërpriten.

Megjithatë, nëse ekonomia nuk mund të furnizojë më dyqanet dhe stacionet e shërbimit, qeveria do të përdorë stokun e saj të “rezervave të detyrueshme” të mbajtura për emergjencat, të cilat duhet të jenë të mjaftueshme për tre deri në katër muaj, transmeton albora.ch.

Kafeja, opiumet dhe karburantet bërthamore: Cilat janë ‘stoqet strategjike’ të Zvicrës?

Ato përfshijnë lëndë të tilla që nuk prishen si sheqeri, orizi, vajrat ushqimorë dhe drithërat e bukës, së bashku me plehra për bujqësi dhe foragjere për bagëtinë.

Sa është e varur Zvicra nga energjia ruse?

Rusia është një prodhues i madh i naftës dhe gazit, megjithëse ndikimi i drejtpërdrejtë i konfliktit nuk ka gjasa të jetë i rëndësishëm për Zvicrën.

Rreth një e katërta e nevojave të Zvicrës për naftë vijnë nga rafineria zvicerane në Cressier. Rusia furnizon relativisht pak naftë bruto për këtë fabrikë, ku shumica vjen nga Shtetet e Bashkuara, Nigeria dhe Libia.

Pjesa e mbetur e importeve të naftës të Zvicrës, rreth 75 për qind, është e rafinuar, me pjesën më të madhe të importeve nga Franca dhe Gjermania.

Gazeta zvicerane e lajmeve Watson raporton se është e vështirë të përcaktohet saktësisht se sa nga benzina e rafinuar vjen fillimisht nga Rusia, megjithëse afërsisht 25 përqind e importeve të papërpunuara të Bashkimit Evropian janë me origjinë ruse. Ndërsa varësia nga nafta ruse është relativisht minimale, Zvicra ka një varësi më të madhe nga gazi rus.

Zvicra e blen pjesën më të madhe të gazit të saj përmes qendrave të ndryshme të shpërndarjes evropiane, megjithëse rreth 47 për qind e tij është me origjinë ruse.

Grünwald është i bindur se “Rusia do të vazhdojë të respektojë kontratat e saj të shpërndarjes”, pavarësisht se si do të zhvillohet konflikti.

Si mjet i fundit, Zvicra do të mund të blejë benzinë ​​nga vendet e tjera, veçanërisht nga Shtetet e Bashkuara, ndërsa mund të rrisë importin e saj të gazit natyror norvegjez dhe të BE-së, i cili aktualisht është respektivisht në 24 për qind dhe 19 për qind./albora.ch/

Marketing