Parashikimet tregojnë se një rritje e mprehtë e primeve të sigurimit shëndetësor është e pashmangshme vitin e ardhshëm: 5-10%.

Marketing

Nëse nuk ka reforma të arsyeshme, kostot e sigurimeve shëndetësore do të vazhdojnë të rriten derisa sistemi të shembet dhe politikanët të marrin masa radikale. Kështu deklaroi ministri i Shëndetësisë Alain Berset. Në një intervistë të publikuar sot nga “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ), kreu i Departamentit Federal të Brendshëm (DFI) u përgjigjet kështu protestave të trupit mjekësor kundër propozimit për të vendosur objektiva kostoje, nga frika e racionimit të sistemin shëndetësor, transmeton Ticinonews.

Nevojitet transparencë

Primet e larta të sigurimit shëndetësor janë një shqetësim kryesor i popullatës zvicerane, vëren Berset. Tani duam të krijojmë transparencë. Mjekët, spitalet, siguruesit shëndetësorë, kantonet dhe qeveria federale pritet të bien dakord dhe të shpallin publikisht rritjen e pritshme të kostos paraprakisht. Nëse rezulton se ajo është më e gjatë, duhet të japin disa shpjegime. Ndërgjegjësimi për koston do të forcohej nëse industria do ta dinte se duhej të justifikonte rritjen e shpenzimeve. Në këtë mënyrë, i gjithë diskutimi mund të drejtohet në vijën e duhur, thotë Berset.

Përcaktimi i rritjes

Për primet e sigurimit sot flitet pafund. Por ato janë vetëm një pasqyrim i kostove. Ka ardhur koha të flasim për kostot. “Më në fund duhet të përcaktojmë se çfarë rritjeje e konsiderojmë të nevojshme dhe të qëndrueshme në terma afatgjatë,” vazhdon këshilltari federal. Parashikimet tregojnë se një rritje e mprehtë e primeve të sigurimit shëndetësor është e pashmangshme vitin e ardhshëm: 5-10%. Berset nuk guxon të paraqesë shifra, por fatkeqësisht beson se vlerësimi është i saktë. Pas dy viteve të pandemisë, vërehet një rritje shqetësuese e kostove, e cila do të ndikojë në primet.

Marketing