Shumë njerëz ndihen të dëshpëruar kur bie shi dhe shpesh thonë se ndjehen më mirë kur dielli shkëlqen.

Marketing

Edhe pse moti i keq mund të ndikojë në disponimin tonë, nuk është vërtetuar se shiu mund të shkaktojë depresion.

Depresioni është një çrregullim serioz që ka simptomat dhe diagnozën e tij, jo diçka që u ndodh thjesht njerëzve, që do të thotë se moti me shi nuk mund të “na hedhë në depresion”. Sigurisht që mund të ndikojë në disponimin tonë dhe nuk është e pazakontë që më pas të dukemi se kemi më pak energji. Ekziston diçka që quhet çrregullim emocional sezonal, por kjo u ndodh njerëzve gjatë dimrit.

Pra, pse një shi i thjeshtë mund të ndikojë kaq shumë në disponimin tonë edhe në verë? Para së gjithash, është mungesa e diellit, e cila është e pashmangshme në atë situatë. Ne e dimë se kemi nevojë për rrezet e diellit për të rregulluar nivelet e serotoninës, të cilën trupi ynë më vonë e shndërron në melatoninë për të na ndihmuar të flemë. Prandaj, mungesa e diellit për shkak të shiut mund të ndikojë në ciklin tonë të gjumit dhe lodhjen.

Një tjetër gjë është që atëherë mund të mërzitemi, të ndihemi të mbyllur në shtëpi dhe të mos jemi në gjendje të dalim dhe të shijojmë sezonin. Atëherë na duket se jemi shumë të lodhur dhe se na mungon forca për gjithçka dhe shumë e lidhin këtë me izolimin që ndodhi gjatë pandemisë. Prandaj duhet të shfrytëzoni çdo moment të motit të mirë për të ecur dhe shijuar ajrin e pastër.

Kur shiu kthehet në një shi, disa njerëz mund të ndihen të shqetësuar për ndryshimin e klimës, sepse moti ekstrem na kujton se kjo botë po ndryshon, se temperaturat mesatare janë të ndryshme nga më parë dhe se kjo është diçka që nuk mund të ndikojmë.

Çfarë mund të bëjmë për këtë? Nëse shiu nuk është shumë i dendur dhe nuk gjëmon, nuk është keq të bëni një shëtitje për të pastruar kokën dhe për t’i treguar vetes se nuk është asgjë e tmerrshme. Psikologët rekomandojnë gjithashtu që të bëjmë ushtrime të lehta, në mënyrë që të mos kemi ndjenjën se nuk lëvizim dot, mundësisht me muzikën tonë të preferuar. Ju gjithashtu mund të lexoni një libër, por jo për tema të vështira, dhe gjithashtu një bisedë me familjen ose miqtë mund të sjellë energjinë e nevojshme.

Marketing