Marketing

Rusia ka vënë në gatishmëri forcat e saj bërthamore. Por a ka mjaft strehimore në Zvicër për çdo rast? A janë në gjendje të mirë dhe si e gjeni atë të radhës?

Në vitet 1960, gjatë Luftës së Ftohtë, frika nga sulmet bërthamore dhe një pushtim sovjetik në Evropë ishin të kudondodhura. Kjo është një nga arsyet se pse Zvicra filloi ndërtimin sistematik të strehimoreve të sulmeve ajrore.

Slogani aplikohej: “Neutraliteti nuk na mbron nga radioaktiviteti”, transmeton albora.ch.

Tani frika e një lufte bërthamore po qarkullon përsëri. Presidenti rus Vladimir Putin ka vënë forcat bërthamore në gatishmëri të lartë. A do të kishte ende çdo shtetas zviceran një vend në një strehë për sulmet ajrore? Ekspertët shpjegojnë për 20 minuta se si mbrohet popullata zvicerane.

Sa strehimore për sulm ajror ka Zvicra?

Zyra Federale për Mbrojtjen Civile (FOCP) thotë se Zvicra ka 360,000 strehimore. Nga këto, 5100 sisteme janë strehimore publike, pjesa tjetër janë strehimore private në ndërtesa banimi.

Sa njerëz mund të strehojë?

Strehimoret ofrojnë hapësirë ​​për 8.6 milionë njerëz. Sipas Zyrës Federale të Statistikave, popullsia me banim të përhershëm në Zvicër ishte 8.67 milionë në vitin 2020. Në mënyrë të veçantë, shumica e strehimoreve mbajnë nga 20 deri në 200 persona.

Zvicra është i vetmi vend në botë që mund të strehojë pothuajse të gjithë popullsinë në strehimoret e saj të sulmeve ajrore.

Suedia (81 përqind) dhe Finlanda (70 përqind) zënë vendin e dytë dhe të tretë.

Ka një ndryshim të madh me vendet fqinje. Austria mund të strehojë 30 për qind të popullsisë në strehimore të sulmeve ajrore,

Gjermania vetëm pak më pak se tre për qind.

Si ta gjej strehën time?

Kantonet janë përgjegjëse për planifikimin se kujt i caktohet cili strehë. “Njoftimi do të bëhet vetëm kur ta kërkojë situata”, thotë Linda Studer, zëdhënëse e medias për BABS. “Herë pas here ka boshllëqe lokale në planifikim”.

Kur duhet të shkoj në strehimoren time?

Direktiva e qeverisë federale është vendimtare. Nëse sirenat tingëllojnë jashtë testit vjetor, popullata mund të jetë në rrezik. Në këto raste është e rëndësishme të dëgjoni radion, të ndiqni udhëzimet e autoriteteve dhe të informoni fqinjët tuaj./albora.ch/

Marketing