Rachele Focardi është një nga studiuesit kryesorë në fushën e konflikteve të brezave. Në një intervistë, ajo flet për përkufizimin e sulmit seksual, çështjet gjinore dhe luftën e Gjeneratës Z për një tokë të jetueshme.

Cilat janë konfliktet më urgjente të brezave të kohës sonë?

Marketing

Botët përplasen: Gjenerata Z ka frikë për të ardhmen e tokës dhe dëshiron të bëjë gjithçka për ta shpëtuar atë. Pavarësisht se ku në botë i pyeta të rinjtë: Të gjithë thanë se ishin të shqetësuar nëse do të kishte një botë tjetër për fëmijët dhe fëmijët e tyre. Por të rinjtë besojnë se të moshuarit duan t’i ngadalësojnë ata. Por ky nuk është aspak qëllimi i brezave të vjetër. Ata duan të kontribuojnë në përvojën e tyre shumëvjeçare të jetës dhe t’i pajisin të rinjtë me mjetet për të zgjidhur problemet që kanë përpara. Por ata mendojnë se brezi i ri nuk i dëgjon dhe nuk i vlerëson përvojat e tyre, shkruan 20min, përcjell Albora.ch

Si mund të kapërcehet ky konflikt?

Ne duhet të kuptojmë forcat që kanë formësuar mënyrën se si gjeneratat e ndryshme mendojnë dhe sillen. Ne duhet të flasim me njëri-tjetrin dhe të pranojmë dallimet. Pandemia i detyroi brezat e vjetër të familjarizohen me teknologji të tilla si Zoom ose Whatsapp. Në fillim, shumë rezistuan. Kur fola përsëri me ta një vit më vonë, ata ishin të emocionuar që kishin zbuluar këtë mjet komunikimi dhe këtë lidhje me brezin e ri dhe për të mësuar nga të rinjtë. Pavarësisht pasojave të saj negative, pandemia ka qenë e dobishme në kapërcimin e hendekut të brezave.

Në çfarë mënyre?

Është e zakonshme që çdo brez i ri të rritet duke besuar se duhet të rregullojë problemet dhe gabimet e gjeneratës së mëparshme. Covid-19 ka detyruar pothuajse të gjithë në botë të përshtaten me të njëjtën situatë. Kjo ka çuar në një mirëkuptim të përbashkët të paprecedentë. Nëse mund të përfitojmë nga kjo ndjenjë, kam shumë besim se do të shohim përparim që bota nuk e ka parë kurrë.

Pati trazira të dhunshme të të rinjve në Cyrih në vitet 1980. Sot lëvizja klimatike pushton Bundesplatz për disa orë. A janë bërë më të padëmshme lëvizjet rinore?


Keshtu mendoj. Gjenerata Z mendon dhe mobilizohet ndryshe. Nga njëra anë falë mediave sociale. Nga ana tjetër, brezi më i ri është shumë i vetëdijshëm se mund të arrijë më shumë duke përshtatur sjelljen e tyre blerëse sesa duke votuar apo duke thyer vitrinat. Si konsumatorë etikë, GenZ e di mirë se mund të rrëzojë çdo kompani thjesht duke refuzuar të blejë produktet e tyre nëse kompania nuk përputhet me vlerat e tyre ose mbështet të njëjtat çështje.

Kjo tingëllon si fëmijë të privilegjuar nga bota e parë që mund ta përballojnë atë. A nuk duket ndryshe realiteti për shumë njerëz?

Kjo mund të jetë pjesërisht e vërtetë. Por ka shembuj konkretë se si kjo ka funksionuar: Victoria’s Secret duhej të rishpikte plotësisht veten dhe të zëvendësonte “engjëjt e saj 90-60-90” me gra normale. Kjo sepse Gjenerata Z e ka njohur dhe ka vendosur që kjo “ide e bukurisë” është e dëmshme për shoqërinë, duke detyruar shumë vajza të reja të bien në depresion ose të zhvillojnë çrregullime të të ngrënit për të përmbushur një ideal joreal të bukurisë. Edhe në botën në zhvillim, kam vënë re një vetëdije të fortë se bota mund të kontrollohet përmes sjelljes personale dhe kolektive. Rrjetëzimi përmes mediave sociale sigurisht që ka ndihmuar.

A kanë mbaruar ditët e burrave të pasur të vjetër të bardhë cis në pushtet?

Unë mendoj se ju mund ta thoni këtë. Por: Qëllimi nuk duhet të jetë dëbimi i brezit të vjetër. Ne kemi nevojë për to! Pa ndihmën e tyre, të rinjtë nuk do t’i arrijnë qëllimet e tyre. Ne mund të jemi të suksesshëm vetëm nëse mësojmë nga njëri-tjetri dhe punojmë së bashku për qëllimet e mëdha.

Në një sondazh në rrugë u tha vazhdimisht se kuptimi se çfarë përbën sulm seksual ka ndryshuar ndjeshëm.

Kështu është. Dy ekstreme po përplasen aktualisht këtu: Dikur ishte e pranueshme dhe kryesisht e padëmshme të jesh i butë ose më i drejtpërdrejtë. Por janë të panumërta rastet kur kjo sjellje kthehet në ngacmim dhe normalizohet. Nuk është në rregull. Brezi i ri dëshiron të rimarrë të drejtën për trupin e vet. Kjo çon në një ndjeshmëri të fortë. Ndryshimet e mëdha dhe të rëndësishme shpesh shkojnë paralelisht me ekstremet, derisa të gjendet sërish një rrugë e mesme e shëndetshme. Në mënyrë të ngjashme, kur bëhet fjalë për gjininë, nëse keni lindur më herët djalë ose vajzë, pritej që të qëndronit të tillë gjatë gjithë jetës tuaj, edhe nëse nuk ju shkonte. Sot ne e njohim gjithnjë e më shumë të drejtën për të zgjedhur gjininë. Kjo shpesh përballet me moskuptim tek brezi i vjetër.

Marketing